Pomozte porazit rakovinu hrou na mobilu

Londýn - Britské nadaci Cancer Research se díky aplikaci pro chytré mobily a tablety podařilo zapojit milovníky videoher do důležitého výzkumu rakoviny. Experti v tom vidí budoucnost. „Jednou vznikne veleúspěšná videohra, která bude opravdu zábavná, zaujme hodně lidí a zároveň také jako vedlejší produkt vytvoří mnoho kvalitních dat pro vědce,“ míní digitální stratég Philip Trippenbach.

Tisíce hráčů plní úkoly, díky nimž pomáhají při analýze buněk zasažených rakovinou.  Fanouškům videoher k tomu stačí tablet. „Videohry hraje kolem 1,2 miliardy lidí. Tohle je opravdu dobrý způsob, jak využít čas, který tím tráví,“ říká počítačový hráč Cameron Robinson.  

Hráči pátrají po zvláštních vzorcích, díky nimž vědci poznají, co se v buňce pokazilo. Při prohledávání obrovských souborů s daty dělají méně chyb než stroje. A na rozdíl od nich se přitom i baví. „Šetří nám to spoustu času. Tolik snímků, kolik vkládáme do této hry, bychom nikdy sami analyzovat nedokázali,“ konstatovala onkoložka z Oxfordské univerzity Anne Kiltieová.

Boj s rakovinou netradičně: Hraním na tabletu (zdroj: ČT24)

Hráče do výzkumu rakoviny zapojila britská nadace Cancer Research. Její první hra se jmenovala Geny ve vesmíru a zkoumala data o rakovině prsu. Běžně by to zabralo šest měsíců, takto šlo o měsíc. Skutečný potenciál ale vědecké videohry podle odborníků teprve ukážou. 

Přispět k porážce rakoviny na svých telefonech i tabletech mohou i lidé v Česku. Chyb se obávat nemusí – jeden soubor dat ve hře totiž vždy analyzuje několik hráčů.