V tuniském muzeu prý útočili tři teroristé, jeden je na útěku

Tunis – Tuniské ministerstvo vnitra v sobotu zveřejnilo záznam, na němž jsou zachyceni dva teroristé, během jejichž útoku ve středu v muzeu v centru Tunisu zahynulo celkem 25 lidí, hlavně zahraničních turistů. Tuniský prezident Kaíd Sibsí ale dnes oznámil, že útočníci byli celkem tři a jeden z nich je na útěku.

V jedné části záznamu z bezpečnostních kamer je vidět, jak se dva útočníci u schodiště srazili s jistým mužem, krátce na něj zamířili puškami, ale pak ho nechali utéct. Sami pak odešli nahoru po schodišti. Dva teroristy později zabili příslušníci bezpečnostních sil, kteří dorazili na místo. Minimálně jeden z útočníků měl na sobě pás s výbušninami, píše britská BBC. „Útočníci byli určitě tři… jeden je na útěku, daleko se nedostane,“ řekl prezident francouzské rozhlasové stanici Europe 1.

Nejmenovaný tuniský bezpečnostní činitel citovaný agenturou Reuters řekl, že vyšetřování sice pokračuje, ale že se hledaný muž zřejmě podílel na řízení útoku a na logistice. Tuniské úřady ho znaly jako extremistu, dodal tento činitel.

Události: Vyšetřování útoku v tuniském muzeu (zdroj: ČT24)

Teroristé v muzeu Bárdá, které se nachází vedle tuniského parlamentu, zabili 20 zahraničních turistů, mezi nimi Japonce, Španěly, Francouze nebo Poláky. Téměř pět desítek lidí bylo zraněno.

K odpovědnosti za útok se přihlásilo radikální hnutí Islámský stát. Tuniské úřady v souvislosti s tímto případem zatkly více než 20 lidí. Bez ohledu na to, kdo nese odpovědnost za středeční útok, tato událost dokládá, že se radikální islamisté zaměřují na oblast severní Afriky, píše Reuters. Dalším příkladem toho je sousední Libye, kde o moc válčí dvě znepřátelené vlády. Chaotické situaci využívá Islámský stát a posiluje své pozice v této zemi.

TUNISKO bylo první zemí, kde se lidé začali bouřit proti vládě a tamní události zahájily takzvané arabské jaro, které pak pokračovalo v roce 2011 v dalších státech. Ačkoli Tunisko z revolučních událostí vyšlo jako jedna z nejstabilnějších zemí, v poslední době média upozorňují, že několik tisíc Tunisanů odešlo bojovat pod vlajkou Islámského státu do Sýrie a Iráku. V Tunisku dlouhodobě působí extremisté napojení na Al-Káidu a země má potíže na libyjské hranici, přes kterou přicházejí radikálové z rozvrácené Libye.

Tuniská vláda masakr označila za teroristický útok na tuniskou ekonomiku, která se neobejde bez turistů. Prezident Kaíd Sibsí rozhodl rozmístit ve větších městech vojsko a úřady zpřísnily bezpečnostní opatření také kolem hotelů a míst často navštěvovaných turisty.

Tunisané vyšli v noci do ulic na protest proti útoku v muzeu
Zdroj: ČTK/AP/Michel Euler