Barma údajně bombardovala čínské území

Peking - Podle čínské státní televize svrhlo barmské letadlo na čínské území bombu. Čtyři lidé mají být mrtví. Čína zareagovala diplomatickým protestem a vysláním stíhaček k hranici s Barmou.

K incidentu mělo dojít v pátek na poli s cukrovou třtinou v pohraničním čínském městě Lin-cchang. Barmský letoun měl místo bombardovat. Po útoku jsou údajně čtyři mrtví a dalších devět bylo podle čínské tiskové agentury zraněno. „Podle informací, které máme, stále panují na čínsko-barmských hranicích bezpečnostní rizika způsobená konfliktem v severní části země. Čína proto vydala pro lepší zajištění bezpečnosti speciální opatření,“ uvedla mluvčí čínského ministerstva vnitra Chua Čchun-jing

Čínská strana vyslala letouny, aby odehnala případná další barmská letadla a zajistila čínský vzdušný prostor před případným vstupem takových letounů. Čínská vláda útok odsoudila, barmskému velvyslanci předala diplomatický protest a po Barmě žádá vyšetření a potrestání viníků. 

Barmská vláda v poslední době vystupňovala svůj boj proti čínské etnické skupině povstalců v regionu na severovýchodní hranici s Čínou. V únoru se po pětiletém exilu totiž vrátil do země vůdce povstalců. Barma dokonce vyhlásila na východě i výjimečný stav. Boje přinutily v posledních týdnech zhruba třicet tisíc civilistů uprchnout přes hranice do čínské provincie. Barmské noviny měly informovat o vládních náletech proti rebelům v blízkosti hranic. BBC uvedla, že podle tamní vlády stojí za útokem na Čínu rebelové, kteří mohli chtít vyvolat nedorozumění mezi těmito zeměmi.

Povstalci usilují o větší autonomii a patří k dnes již nefunkční barmské komunistické straně, kterou Čína podporovala do roku 1989. Mají se podílet na obchodu s drogami, především na pašování opia a metamfetaminu. Podle Barmy je trénují bývalí čínští vojáci a po jejich boku bojují čínští žoldáci. Peking to odmítá a od vztahů s rebely z Barmy se distancoval i nyní.