Mladí Slováci si cucnou alkoholu už jen v rozporu se zákonem

Bratislava - Nový zákon zakazující mládeži alkohol dnes schválil slovenský parlament. Mládež do 18 let se na Slovensku nebude smět napít alkoholických nápojů a děti do 15 let by se neměly po deváté večer bez rodičů vyskytnout ani na místech, kde se alkohol prodává. Budou-li dětí pít alkohol, hrozí jejich rodičům pokuta. Zákon až dosud zakazoval jen prodej či podávání alkoholu dětem, sám zákaz pití alkoholu dětmi v něm chyběl. Skupina koaličních poslanců včetně Tóthové už uvažuje o dalším zpřísnění zákona, v kterém by chtěli mladistvým zakázat i pornografii.

Návrh předložily poslankyně Katarína Tóthová a Ľudmila Mušková ze strany expremiéra Vladimíra Mečiara, vláda ale návrh koaličních poslankyň nepodpořila. Jejich záměr se může podle kritiků minout cíle. Odborník na drogové závislosti Ľubomír Okrúhlica tvrdí, že Slovensko už má kvalitní zákony, avšak ty se důsledně nevymáhají. Křesťanští demokraté zase novelu kritizovali jako snahu nahrazovat roli rodičů při výchově dětí státem.

Tresty za porušování zákazu mají mít na starosti obce. Pokud odhalí, že dítě mladší 15 let popíjelo, rodiče by měla postihnout tisícikorunová pokuta (skoro 800 Kč). Starší provinilce by měla obec pokárat, anebo jim zakázat vstup do hospody. Případy opilství mají obci hlásit nejen strážníci a policisté, ale i učitelé a lékaři.

Parlament schválil i návrh poslance z opoziční Strany maďarské koalice Józsefa Berényiho, aby děti mladší 15 let směly do barů či diskoték, kde se prodává alkohol, po deváté večer jen v doprovodu rodičů.

Původně měl být mládeži povolený alespoň symbolický přípitek, ale opozice kritizovala, že chybí přesná definice. V debatě zaznělo, že na východě země bývá symbolických přípitků i několik denně.