Kat „amerického snipera“ půjde na doživotí

Stephenville (USA) – Vrah známého odstřelovače a veterána z Afghánistánu Chrise Kylea půjde definitivně sedět na doživotí. Trest potvrdila porota v americkém Texasu, podle které bývalý člen amerického námořnictva Eddie Routh jednal při střelbě vědomě, a nikoliv v nezvladatelném afektu. Případ byl v USA ostře sledován právě kvůli zastřelenému Kyleovi. On sám zabil svou zbraní rekordní množství protivníků v historii americké armády. Jeho osudy a životopis inspirovaly divácky úspěšný snímek Americký sniper.

Routh podle obžaloby zabil 2. února 2013 Kylea a jeho přítele Chada Littlefielda na střelnici Glen Rose, asi 110 kilometrů jihozápadně od města Fort Worth. Obhajoba tvrdí, že sedmadvacetiletý Routh zabíjel Kylea nekontrolovaně a v psychickém afektu. Podle soudců ale jednal chladně a s rozmyslem, když čekal, až Kyle na střelnici vyprázdní svou zbraň, a pak jej i Littlefielda zastřelil.

Právě obhajoba Routha dlouhodobě tvrdila, že její klient kvůli účasti ve válce trpěl těžkým stresem a obě jeho oběti ho prý v den střelby rozčílily. Soudní psychologové pouze připustili, že Routh zřejmě trpěl paranoiou kvůli silnému užívání alkoholu a marihuany.

Routh byl v Iráku a na Haiti a z námořnictva odešel v roce 2010. Poté, co zabil oba bývalé vojenské druhy Kylea a Littlefielda, odjel v Kyleově autě k sestře a k vraždám se přiznal, jeho vyjadřování bylo ale často zmatené.

Poté, co Kyle odešel z armády, začal pomáhat veteránům s posttraumatickým syndromem a dalšími psychickými problémy. Tomu, kdo ho připravil o život, už ale pomoci nestihl.

Routh dostal doživostí bez možnosti předčasného propuštění (zdroj: ČT24)

V Texasu, kde se celý soud odehrával, je Kyle považován za legendu a jeho rakev leží na státním hřbitově vedle nejslavnějších texaských rodáků. Zatímco konzervativní část Ameriky ke Kyleovi spíše vzhlíží, liberálové připomínají jeho svérázné názory na protivníky i kontroverzní výroky. Ve své knize například tvrdí, že „nepřátelé jsou divoši a opovrženíhodné zlo“ a „jediné, čeho lituje, je to, že nezastřelil více lidí“. Právě proto byl Eastwoodův film vnímán částí veřejnosti jako „nepatřičný pomník chladnokrevnému vrahovi“.

Elitní odstřelovač
Zdroj: Paul Moseley/AP Photo

Případ přitáhl ohromný zájem, zejména proto, že film inspirovaný Kyleovým příběhem s názvem Americký sniper (režie Clint Eastwood) je v Americe velmi populární a za necelé dva měsíce promítání vydělal kolem 300 milionů dolarů (7,3 miliardy Kč). Dostal se i mezi kandidáty na Oscara a získal cenu za zvukové efekty.

Chris Kyle byl elitní příslušník amerických Navy SEAL. Podle mnohých je odstřelovačem, který vlastní zbraní zabil nejvíce protivníků v moderní vojenské historii USA. Prokazatelně jeho rukou zemřelo 160 lidí – spolu s nepotvrzenými oběťmi může jít až o 250 lidí. Čtyřikrát sloužil v irácké misi a získal za to několik vysokých vojenských medailí. Z armádních služeb odešel před šesti lety, aby se mu nerozpadlo manželství. Posléze vydal autobiografii s názvem American Sniper, podle které Clint Eastwood natočil aktuální film.