Zasypaný Istanbul si zítra vydechne, pak začne znovu sněžit

Istanbul – Husté sněžení zkomplikovalo život milionům lidí v tureckém Istanbulu. Místní mezinárodní Atatürkovo letiště muselo přerušit provoz, který kolem poledne obnovilo po téměř třech hodinách. Podle meteorologů přestane sněžit až ve čtvrtek dopoledne, navečer by se pak ale husté sněžení mělo vrátit a vydržet by mohlo až do pátku.

Kvůli bouři, která přinesla během dvou dní až 60 centimetrů sněhu, zůstaly v metropoli na Bosporu uzavřeny všechny školy. Dočasně byl také přerušen provoz přívozu mezi evropskou a asijskou částí města. V ulicích kolabovala doprava, podle tureckých médií se od úterního večera v Istanbulu a bezprostředním okolí stalo na 840 nehod s nejméně jedním mrtvým.

Společnost Turkish Airlines, čtvrtý největší evropský letecký dopravce, zrušil přes 300 letů plánovaných na Atatürkově letišti na dnešek a na čtvrtek. Omezení na jednom z nejdůležitějších dopravních uzlů v zemi se dotklo mimo jiné dvou odletů z pražského letiště a tří příletů do Prahy. Další spoje zrušil také nízkonákladový přepravce Pegasus, který létá na menší letiště v asijské části Istanbulu.