Nigerijská odveta: 300 mrtvých radikálů z Boko Haram

Abuja - Zhruba 300 radikálů z islamistických milic Boko Haram zabila od pondělí nigerijská armáda na severovýchodě země při snaze o znovudobytí 11 měst a vesnic. S odvoláním na mluvčího nigerijského ministerstva obrany o tom dnes informovaly světové agentury. Až tisíc extremistů již údajně padlo do zajetí, nejvíce v severním Kamerunu.

Armáda proti radikálním islamistům bojuje především ve státě Borno v severovýchodní Nigérii. Právě toto území je baštou teroristů. Nigerijské pozemní síly byly při masivní ofenzivě podporovány i vojenským letectvem. „Zabavili nebo zničili jsme také jejich zbraně a výstroj,“ uvedl mluvčí ministerstva Chris Olukolade. „Ztratili jsme nicméně dva naše muže a deset dalších bylo zraněno,“ dodal Olukolade.

Mnoho extremistů také padlo v zajetí, nejvíce v Kamerunu. Za mřížemi věznic města Maroua, metropole nejsevernější správní oblasti Kamerunu, prý dosud skončilo více než 600 členů Boko Haram. Mnoho dalších je ale i v jiných věznicích v oblasti bojů. S odvoláním na velitele operací na severu země, plukovníka Josepha Noumya, o tom informovala agentura DPA.

Nigérie, Kamerun, Čad, Niger a Benin plánují vytvořit mezinárodní misi o síle téměř devíti tisíc mužů k boji proti islamistům z Boko Haram. V úterý jim Hospodářské společenství středoafrických států (ECCAS) na provoz mise přislíbilo polovinu z potřebného sta milionů dolarů (2,4 miliardy Kč).

Na jihovýchodě Nigeru u nigerijských hranic dnes dosud neidentifikované letadlo shodilo bombu na smuteční průvod a zabilo podle agentury AFP mezi 20 a 30 lidmi. Nigerská oblast Diffa se nedávno stala terčem útoku islamistů z Boko Haram. Na pozice radikálů v regionech sousedících s Nigérií provádí letecké údery nigerijské i čadské letectvo. Boko Haram podle dosavadních informací žádná letadla nemá.

Před útoky radikálních islamistů z organizace Boko Haram, která požaduje zřízení chalífátu, jenž bude spravován podle zásad islámského práva, prchlo od roku 2009 ze svých domovů asi 3,2 milionu lidí. Zhruba polovina z nich žije v nuzných podmínkách v táborech v Nigérii, druhá polovina v Nigeru, Čadu a Kamerunu. Při útocích islamistů za posledních šest let zahynulo asi 13 000 lidí, teroristé mají na svědomí i stovky únosů.