Vize Islámského státu: Dobýt Libyi, plout do Evropy a rozpoutat peklo

Tripolis - Radikálové z Islámského státu (IS) prý plánují převrat v Libyi. Severoafrický stát by pak využili jako bránu, kterou by se dostali do jižní Evropy – a tam by „rozpoutali peklo“. Vyplývá to z dokumentu, který napsal propagandista IS Abú Arhim al-Libim. Ten prý nabírá na internetu teroristy pro boj v Libyi, napsal britský The Telegraph. Počet uprchlíků mířících do Evropy mezitím neustále roste. Loni jich bylo skoro 220 tisíc - letos zřejmě padne nový rekord.

Džihádisté z IS doufají, že se jim podaří získat kontrolu nad Libyí s pomocí bojovníků ze Sýrie a Iráku. Ti by se pak vydávali za nevinné migranty a přes Středozemní moře pluli do jižní Evropy. Podle britské proti-extremistické skupiny Quilliam se islamisté chystají útočit na námořní dopravu i v jihoevropských městech. 

Charlie Winter, výzkumník z Quilliamu

„Pokud jde o demografii, v souvislosti s podporou IS v Libyi vidíme mnoho společného s jeho základnou v Iráku a Sýrii - řada z jeho bojovníků jsou mladí muži, kteří se dali k fanatikům proto, aby se dostali k moci v době nepřítomnosti státu.“ 

Radikálové hlásící se k IS už mají na libyjském území vlastní buňky. V neděli islamisté zveřejnili video s vraždou 21 egyptských koptů. Jeden z bojovníků na něm říká, že islamisté chtějí dobýt Řím. Video přimělo Egypt poprvé oficiálně zaútočit na pozice islamistů v Libyi - při náletech zemřelo asi 150 islamistů. Egyptský prezident už dokonce požádal státy OSN o intervenci v Libyi. 

Zpravodaj ČT Jakub Szántó: „Skupina, která stojí za bestiální vraždou 21 egyptských křesťanů, je de facto přímým vývozním artiklem al-Káidy. Jde o skupinu, která má asi 300 až 500 veteránů. Bojovala jak proti Kaddáfímu, tak dnes i v Sýrii, případně v Iráku, kde se zapojuje do bojů po boku IS. Ovládají libyjské město Darna, odkud by se mohlo šířit nebezpečí, protože jde o pobřežní město.“

Propagandista al-Libim v dokumentu konstatuje, že Libye má pro islamisty „obrovský potenciál“. Země upadla po revoluci v roce 2011 proti Kaddáfímu do chaosu. Rebelové se pak zmocnili velkého množství zbraní. Kulomety, pušky i munici dodávala Kaddáfímu třeba Británie, která ho považovala za spojence v boji proti islámskému terorismu. 

Libye se navíc nachází jen asi 480 kilometrů od nejbližší části evropského kontinentu. Al-Libim hovoří o řadě cest, kterými nelegální přistěhovalci míří do Evropy. Podle něj by toho IS měl využít a rozpoutat peklo v jihoevropských státech. 

Islamisté v Libyi
Zdroj: ČT24/ISIFA

Šéf Islámského státu Abú Bakr al-Bagdádí považuje Libyi za součást svého chalífátu. A podpora islamistů v Libyi roste. V září přijel podpořit libyjské radikály lídr islamistů v Iráku. Jeho muži ovládli města Darna na východě země a zavedli v něm právo šaría. Stovky Libyjců, kteří odcestovali bojovat po boku IS na Blízkém východě, se navíc vracejí do vlasti. Částečně se jim podařilo ovládnout Sirtu. 

Západ se politicky roztříštěné Libye obává. Odborníci na bezpečnost varovali, že islamisté skutečně mohou propašovat své bojovníky na lodích s ostatními migranty. Egyptský velvyslanec v Londýně hovořil konkrétně o hrozbě „lodí plných teroristů“, pokud nebudou v Libyi přijata potřebná opatření. 

Bývalý šéf britské MI6 v pondělí prohlásil, že Londýn zvažuje nasazení pozemních jednotek, aby zemi „přestali zneužívat fanatici“. 

Islamisté
Zdroj: ČT24/ISIFA

Do Evropy se chystá rekordní počet běženců 

Loni plavbu do Evropy riskovalo rekordních 220 tisíc uprchlíků – 3 300 z nich nepřežilo. Pašerákům nahrávají válečné konflikty na Blízkém východě a v Africe. Pomáhá jim i chaos v Libyi. Šéf dohledu nad unijní hranicí Fabrice Leggeri v nejnovějším rozhovoru pro agenturu Reuters varuje, že do Evropy se letos pokusí dostat zřejmě ještě víc běženců – opět přes Středozemní moře. 

Jen od začátku ledna se na nebezpečnou plavbu z Afriky do Evropy vydalo přes 5,5 tisíce běženců. Agentura dohlížející na unijní hranici nyní hledá dodatečné zdroje. V současné době používá k záchraně běženců devět lodí a dvě letadla. „Musíme být připravení. A když říkám my - myslím tím Frontex i jednotlivé členské státy Evropské unie. Musíme se připravit na velmi složitý rok. Proto vyzývám jednotlivé země, aby na to vyčlenily zvláštní prostředky, jako jsou letadla, lodě. Je potřeba, aby se jednotlivé země zapojily a pomohly Itálii s touto operací,“ poznamenal Leggeri. 

Fabrice Leggeri, výkonný ředitel Frontexu

„Rozšířili jsme operaci Triton a teď plánujeme a zajišťujeme jednotlivé zapojení členských států do konce letošního roku. Takže na tom pracujeme teď. Kromě toho ale soustředíme pozornost na přípravy na jaro a léto. Protože v těchto obdobích bohužel obvykle zaznamenáme nárůst uprchlíků.“ 

Italské ministerstvo vnitra odhaduje, že se do Itálie chystá asi 200 tisíc migrantů. Z Libye plují většinou na Sicílii nebo na malý ostrov Lampedusa. Loni připlulo do Itálie asi 170 tisíc lidí, včetně desetitisíců Syřanů prchajících před občanskou válkou. „Příliv uprchlíků je stále silnější a je velmi obtížné ho kontrolovat. Z informací italské informační služby vyšlo najevo, že se muslimští fundamentalisté snaží vyvolat v Itálii chaos tím, že silně zvýší přepravu uprchlíků,“ vysvětluje Josef Kašpar, redaktor italské veřejnoprávní vysílací stanice RAI.

Italská pobřežní stráž zachraňuje prakticky každý den stovky lidí, další stovky jich umírají – lodě se totiž běžně potápějí. Agresivita převaděčů mezitím roste. V neděli poprvé ohrožovali hlídky na moři kalašnikovy. Po evakuaci migrantů se čluny odjeli. 

  • Itálie zahájila po tragédii u Lampedusy v roce 2013 operaci Mare Nostrum. 900 vojáků na lodích 24 hodin denně brázdilo Středozemní moře - zachránili desetitisíce lidí a 330 pašeráků pohnali před soud. Operace ale stála 300 tisíc eur denně a Řím akci nedokázal déle financovat. Mare Nostrum proto po roce ukončil. Operace Triton evropské agentury Frontex bude pokračovat celý letošní rok.