Dánská policie obvinila dva muže z napomáhání atentátníkovi

Kodaň - Dánská policie dnes obvinila dva zadržené muže z napomáhání útočníkovi, který o víkendu v dánské metropoli Kodani zabil dva civilisty a zranil pět policistů. Podle obhájce jednoho ze zadržených se obvinění týká ukrývání pachatele, sehnání zbraně a následné pomoci se jí zbavit. Vyšetřovatelé se nyní soustředí na hledání svědků, odpoledne byla na oba muže uvalena desetidenní vazba.

Média uvádějí, že podezřelým z teroristických akcí je 22letý Omar El-Hussein, který se narodil v Dánsku palestinským rodičům. Podle jeho někdejších spolužáků šlo o inteligentního a impulzivního muže, který se občas choval agresivně, za což nejspíš mohly i drogy. Rád prý diskutoval o islámu a netajil se tím, že nemá rád Židy. 

Policie El-Husseina zneškodnila při přestřelce v neděli nad ránem. Předtím nejprve v sobotu odpoledne zahájil palbu na uměleckou kavárnu, kde pořádal debatu o svobodě slova švédský kreslíř Lars Vilks, kritizovaný muslimy za karikatury proroka Mohameda. Útočník při tom zabil 55letého muže a zranil tři policisty. V noci na neděli pak střílel před synagogou v ulici Krystalgade v centru Kodaně. O život připravil židovského civilistu a zranil dva policisty.

Policie v neděli po zneškodnění El-Husseina oznámila, že šlo o pachatele obou útoků, který zřejmě jednal sám. Nicméně později sdělila, že týž den zadržela při razii v jedné internetové kavárně dva muže ve věku 19 a 22 let, které dnes obvinila z napomáhání útočníkovi. „Tito dva muži jsou obviněni z napomáhání radou a skutky pachateli v souvislosti se střelbou v kavárně Krudttonden a v ulici Krystalgade,“ uvádí se v prohlášení policie. Podle obhájce jednoho z podezřelých jsou muži obviněni z toho, že střelci poskytli útočiště, pomohli mu sehnat zbraň a následně se jí i zbavit. Policie nic z toho nepotvrdila, ale ani nepopřela. Další obhájce sdělil, že soudce na oba zadržené uvalil desetidenní vazbu, přestože prokurátor žádal čtyři týdny, a to na samotce. Advokát soudí, že relativně krátká vazba naznačuje, že vznesené obvinění je „slabé“.

Na obou místech útoků, u kavárny a u synagogy, dnes truchlící vrší květiny a zapalují svíčky k uctění památky obou obětí. Státní vlajky na budovách úřadů jsou svěšeny na půl žerdi. Na místo prvního útoku je na 20:00 svoláno pietní shromáždění. Desítky kytic se ovšem vrší i na místě, kde policie zastřelila atentátníka.

V Dánsku jsou vlajky spuštěny na půl žerdi
Zdroj: ČTK/AP/Michael Probst

Valls: Bezpečnostní opatření budou platit tak louho, jak bude potřeba

Hrozba teroristických útoků ve Francii je nadále velmi vysoká, řekl po střelbě v Kodani francouzský premiér Manuel Valls s tím, že mimořádná bezpečnostní opatření přijatá po lednových útocích v Paříži budou v zemi platit tak dlouho, jak to bude nutné. Francouzská vláda po atentátech vyslala 10 000 vojáků střežit veřejná místa. Kromě toho se rozhodla rozšířit zpravodajské služby o tisíce nových pracovníků. Podle Vallse útoky v dánské metropoli zdůraznily potřebu prodloužit akce proti „islamo-fašismu“.

Valls také vyzval francouzské Židy, aby zůstali ve Francii. Reagoval tak na prohlášení izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, který po útocích v Kodani znovu nabádal Židy v Evropě, aby emigrovali do Izraele. „Můj vzkaz francouzským Židům je následovný: Francie je zraněna stejně jako vy a Francie nechce, abyste odešli,“ řekl Valls. Kriticky Netanjahuovi odpověděl i dánský vrchní rabín Jair Melchior. Židé by podle něj měli vycestovat do Izraele, protože mají židovský stát rádi, „ale ne proto, že mají strach žít v Dánsku“. „Nemáme žádný strach. Nenecháme se teroristy přinutit změnit svůj každodenní život ze strachu o život a utéct jinam,“ řekl izraelskému rozhlasu.

Zvýšení stupně ohrožení teroristickými akcemi zvažuje po událostech v dánské metropoli i švédská policie. Některé blíže neupřesněné kroky už podnikla a nyní se zaměřuje na zjištění jakéhokoli možného vlivu střelby v Kodani na Švédsko.