Mezinárodní terorismus zastřešuje Muslimské bratrstvo, ujistil se Zeman

Abú Zabí - Prezident Miloš Zeman souhlasí s korunním princem emirátu Abú Zabí Muhammadem bin Zajdem Nahajánem v tom, že zastřešující organizací mezinárodního terorismu je Muslimské bratrstvo. Tento názor si dnes potvrdil při návštěvě protiteroristického centra Hidája v Abú Zabí, hlavním městě Spojených arabských emirátů. Pětidenní návštěvu Jordánska a SAE, která byla zaměřena právě především na otázku boje s teroristy a Islámským státem, dnes Zeman ukončil.

S Nahajánem Zeman diskutoval i o svém nedávném návrhu, aby boj proti teroristům a jejich výcvikovým táborům podpořili všichni stálí členové Rady bezpečnosti OSN. Nahaján podle prezidenta vyjádřil názor, že „jakousi zastřešující organizací“ mezinárodních teroristů je Muslimské bratrstvo. Český prezident to označil za reálnou představu a zajímavou ideu. Tento názor podle něj podporuje i to, že členové mezinárodní teroristické organizace al-Káida jsou zároveň členy Muslimského bratrstva.

Ivana a Miloš Zemanovi v mešitě šajcha Zajda
Zdroj: David Taneček/ČTK

Před odletem si ještě prezident s manželkou Ivanou prohlédl mešitu šajcha Zajda, která patří k největším na světě. V mešitě byl vůbec poprvé, ze zdravotních důvodů si ale musel ponechat na nohou boty, takže mohl vejít jenom do první části mešity, kde odstranili koberec. Toto opatření protokol Hradu vyjednal předem s vedením mešity. Prezidentova choť byla podle muslimského zvyku zahalená.

Mešita nese jméno zakladatele SAE, který je zde také pohřben. Je koncipována jako stavba, která má spojovat kulturní rozmanitost islámského světa. Do areálu se vejde až 40 000 lidí, přičemž v hlavním sále se může naráz modlit 7 000 věřících. Na výstavbě, která skončila roku 2007, se podíleli řemeslníci z mnoha zemí, a to nejenom muslimských, ale také z Itálie, Německa, Nového Zélandu nebo Řecka. Podlahu hlavní modlitebny pokrývá vůbec největší známý koberec. Má přes 5 600 metrů čtverečních a na jeho výrobě se v Íránu podílelo přes tisíc tkadlen a tkalců.