Irák chystá pozemní ofenzivu proti Islámskému státu

Ammán - Irák v příštích týdnech podnikne pozemní ofenzívu proti teroristům z organizace Islámský stát. Cílem operace je získat zpět extremisty ovládané území. Mezinárodní spojenci Iráku poskytnou vzdušnou podporu. Pozemní síly bojující proti Islámskému státu v současnosti tvoří kurdští a šíitští milicionáři a zbytky irácké armády.

Islámský stát kontroluje velká území v Sýrii a v Iráku. Státy mezinárodní koalice si jsou vědomy, že samotné koaliční nálety Islámský stát neporazí. Proti této organizaci je podle nich nezbyté nasadit i pozemní síly, které však nyní tvoří jen zbytky irácké armády a kurdští a šíitští milicionáři.

Irácká armáda chce podle listu Washington Post osvobodit nejenom druhé největší město země Mosul, ale také Fallúdžu a Tikrít. Američtí poradci prý nyní Iráčany připravují právě na boj v městském prostředí. Aby byl IS poražen, je třeba, aby iráčtí vojáci vstoupili do míst, jež má IS opravdu pevně pod kontrolu, a to jsou města. Nelze je osvobodit jenom nálety, sdělil listu jeho nejmenovaný americký zdroj, který působí v Bagdádu. 

Dosavadní boje proti IS se odehrávaly mimo hustě obydlená místa. Výjimkou jsou pouze boje v Ramádí na západě a Bajdží na severu. Armáda sice kontroluje okolí Tikrítu, avšak není schopná proniknout do města. 

Boje v Kobani
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

USA poslaly do Iráku několik set poradců, kteří prý chtějí, aby byli do boje o města nasazeni nejlépe vycvičení vojáci. Budou muset být schopni osvobozovat jednotlivé domy, odstraňovat nastražené bomby a ochránit se před odstřelovači. Musejí být vycvičeni na to, aby se dokázali ubránit i v úzkých ulicích a pod překážkami, jako jsou třeba nízko visící elektrické dráty. Američané zapojení do výcviku tvrdí, že irácká armáda na boj ve městech připravená zatím není. 

Ačkoli je díky lepší bezpečnostní situaci v Bagdádu od soboty zrušen zákaz nočního vycházení, útoky tam pokračovaly o víkendu i dnes. Během soboty a neděle přišlo o život přes 30 lidí, dnes sebevražedný atentátník zabil v ranní dopravní špičce na rušném náměstí Adan 15 osob. Podle policie si útok spáchaný ve čtvrti Kázimíja, kterou obývají hlavně šíité, vyžádal také 45 raněných.

Syrská občanská válka vypukla zprvu jako demokratizační bouře arabského jara, v loňském roce se transformovala i do zápasu o podobu Iráku, když se z protiasadovské opozice zrodil radikální Islámský stát. Během čtyřletých bojů v zemi zemřelo 200 tisíc lidí.