Plastické operace jsou jako burka z masa, zní z Vatikánu

Řím – Podle Vatikánu sahají ženy příliš často k plastickým operacím. Tyto zkrášlující zásahy dokonce označil za „burku z masa“. Debatu o těchto zákrocích nechtěně spustil samotný Vatikán, když si nechal natočit propagační video, v němž vystupuje herečka, která je obhájkyní plastických operací.

Ve Vatikánu dnes začíná čtyřdenní konference, která se měla zabývat především vztahem mezi církví a ženami a tématem násilí vůči ženám. Diskuse se nakonec stočila hlavně k operacím prsou.

O rozruch se postaral podklad pro konferenci o ženách, kterou organizuje Papežská rada pro kulturu. Plastickou chirurgii přirovnává k „burce z masa“ a násilí páchanému na ženském těle. „Je to, jako kdyby byly ženy povinny dostát roli, kterou předkládá reklama,“ řekl kardinál Gianfranco Ravasi, jenž také hovořil o „diktatuře estetiky“.

Téma se přitom stalo ve Vatikánu tak diskutovaným hlavně kvůli videu k plenární schůzi kulturní rady. Vystupuje v něm totiž 50letá italská herečka Nancy Brilliová, která žije s plastickým chirurgem a tyto operace rozhodně neodmítá. „Když si žena operací změní vzhled, protože se necítí dobře, nechápu, proč je to démonizováno nebo kritizováno,“ řekla Brilliová na pondělní tiskové konferenci.

Ravasi se na stejné tiskové konferenci pozastavil nad stoupajícím počtem zkrášlujících operací. „Myslím tady na mladé ženy, které si k 18. narozeninám přejí operaci prsou,“ poznamenal kardinál.