Drážďanský koncert proti xenofobii navštívily tisíce odpůrců Pegidy

Berlín – Kolem 22 tisíc lidí se dnes v centru Drážďan zúčastnilo koncertu za tolerantní, otevřenou a pestrou společnost. Akce se konala na protest proti pochodům hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), na jehož demonstracích se již několik měsíců scházejí pravidelně tisíce lidí. Odpůrci hnutí dnes výrazně převládali také v dalších městech po celém Německu.

Na rockovém koncertu před kostelem Panny Marie v centru Drážďan zahráli přední němečtí umělci, například Herbert Grönemeyer nebo skupina Die Prinzen. „Chceme ukázat, že Drážďany jsou otevřené, tolerantní a pestré,“ uvedl Gerhard Ehninger ze sdružení Dresden - Place to be, které koncert pořádalo.

Ve Frankfurtu nad Mohanem zabránily v pochodu městem asi 70 příznivcům hnutí Pegida zhruba tři tisíce jeho odpůrců. V převaze byli odpůrci rasismu a xenofobie také na demonstracích v metropoli Berlíně, v Hannoveru, Brémách, Mnichově, Lipsku a dalších městech.

Demonstrace hnutí Pegida, která se tradičně koná v Drážďanech v pondělí, se tentokrát odehrála kvůli dnešnímu koncertu již v neděli. Sešlo se na ní asi 17 tisíc lidí, poprvé tak protestujících výrazně ubylo. Minulé pondělí byla demonstrace zrušena kvůli výhrůžkám islamistů, kteří prý hrozili smrtí hlavnímu organizátorovi shromáždění Lutzi Bachmannovi. Důvodem byla jeho fotografie, na níž byl nalíčen jako nacistický vůdce Adolf Hitler. Kvůli snímku Bachmann ve funkci šéfa Pegidy skončil.

Pegida pořádá shromáždění proti údajné islamizaci země v Drážďanech od loňského října. Postupně se vytvořili odnože i v dalších německých městech. Zájem o demonstrace stoupl po nedávných teroristických útocích ve Francii, kde radikálové povraždili 17 lidí.