Tusk: Nabídka USA v jednání o štítu je nedostatečná

Varšava - Polský premiér Donald Tusk prohlásil, že vojenská pomoc, kterou Spojené státy nabízejí Varšavě výměnou za umístění protiraketové základny na polském území, je nedostatečná. Pokud Američané požadavky Varšavy nesplní, nemají prý s umístěním základny v Polsku počítat.

Stephen Mull, šéf americké delegace v Polsku, minulý týden prohlásil, že pokud se Spojené státy s Polskem na umístění základny nedohodnou, budou pro ni Američané hledat místo jinde v Evropě. Polský deník Gazeta Wyborcza dnes informoval, že by základna mohla stát na území Velké Británie.

Komunikace mezi USA a Polskem se v poslední době vyostřuje. „Na jedné straně slyšíme ze strany Spojených států nespokojenost z polského postoje, na druhé straně Varšava hovoří o nespokojenosti z amerického přístupu,“ komentoval redaktor Miroslav Karas. Signály, které v těchto dnech z USA přicházejí, považuje Tuskova vláda za součást nátlakové hry, kterou Washington na Varšavu vyvíjí.

Washington nabízí Polsku 20 milionů dolarů na modernizaci armády. Varšava ovšem požaduje několik miliard dolarů a především rakety středního doletu typu Patriot.

Rozhovory Spojených států s Českem a Polskem o americkém protiraketovém štítu trvají od začátku loňského roku. Česko v jednání s Američany pokročilo dál než Poláci. Hlavní dohoda o umístění radaru v ČR je již uzavřená, druhá smlouva, týkající se pobytu amerických vojáků na českém území, zatím ne. Česká vláda předpokládá, že obě dvě smlouvy, které podléhají souhlasu parlamentu, by mohly být podepsány v červnu nebo červenci.