Šéf libyjských islamistů Zaháví je prý po smrti

Tripolis - V Libyi zemřel Muhammad Zaháví - vůdce nejmocnější islamistické milice Ansar aš-Šaría. Podle rodiny a místních představitelů podlehl následkům vážných zranění, která utrpěl při bojích proti vládním jednotkám. Islamistická milice informaci zatím nepotvrdila. V Libyi vládne chaos rozpoutaný skupinami, jež se v roce 2011 podílely na svržení diktátora Muammara Kaddáfího.

Zaháví byl údajně vážně zraněn v jedné z bitev už před několika měsíci. Od té doby byl hospitalizován a nyní v nemocnici zemřel. Jeho smrt potvrdil i jeden z velitelů islamistů v Benghází. Skupina Ansar aš-Šaría ale zatím úmrtí nepotvrdila.

Ansar aš-Šaría má blízko k al-Káidě. Rada bezpečnosti OSN na ni uvalila loni v listopadu sankce. Členské státy OSN by proti ní měly uplatňovat zbrojní embargo, zákaz cestování a zablokovat její majetek.

Proti Ansar aš-Šaría už dříve přijaly sankce i Spojené státy, podle nichž stála tato organizace za útokem na americkou diplomatickou misi v Benghází v září 2012. Tehdy zahynul americký velvyslanec a tři další členové mise.

Dvě vlády a chaos

V Libyi panuje chaos už od svržení Kaddáfího, situace se ale ještě více zdramatizovala po loňských červnových volbách. V Libyi nyní působí dva zákonodárné sbory a dvě vlády. Islamisté z různých skupin ovládají parlament v metropoli Tripolisu, zatímco v Tobrúku pracuje parlament se silným zastoupením liberálů a federalistů vzešlý z červnových voleb, který uznává i mezinárodní společenství.