USA jsou odhodlány vyzbrojit Libanon proti Hizballáhu

Bejrút - Spojené státy jsou připravené vyzbrojit libanonskou armádu, aby mohla lépe vzdorovat šíitským radikálům z hnutí Hizballáh. V rozhovoru pro stanici BBC to prohlásil americký prezident George Bush, který se hodlá s libanonským premiérem Fuádem Siniurou v neděli sejít v Egyptě.

Předák libanonských sunnitů Saad Harírí dnes v Bejrútu prohlásil, že Hizballáh ani jeho syrští a íránští stoupenci nedonutí libanonskou většinu ustoupit. „Chtějí, abychom se vzdali a vyvěsili v Bejrútu bílé prapory, ale to není možné. Na dokument o kapitulaci íránským a syrským režimům podpis Saada Harírího nezískají,“ řekl syn zavražděného bývalého premiéra Rafíka Harírího.

V bojích mezi Hizballáhem, podporovaným Íránem a Sýrií, a prozápadní libanonskou vládou zemřelo od minulého týdne už přes 80 lidí a téměř tři stovky byly zraněny. Jde o největší násilný konflikt od konce patnáctileté občanské války před osmnácti lety. Vypukl minulou středu kvůli vládnímu rozhodnutí označit telekomunikační síť Hizballáhu za nezákonnou. Vůdce Hizballáhu šajch Hasan Nasralláh tento krok přirovnal k vyhlášení války.

Boje se z Bejrútu postupně přesunuly na východ od metropole. Mimořádně napjatá situace je také v Tripolisu na severu země. Předseda parlamentu Nabí Barrí odložil na 10. června dnešní zasedání, na němž se měli poslanci už podevatenácté pokusit zvolit hlavu státu.

Politická situace v Libanonu je napjatá od atentátu na někdejšího premiéra Rafíka Harírího v roce 2005. Odpůrci Sýrie jej připsali Damašku, který se brání. Přesto byl ale nucen z Libanonu odvolat armádu, konaly se volby a vznikla nová vláda. Prosyrské strany v čele s Hizballáhem z ní ale po čase vystoupily a požadavkem získat právo veta bojkotují práci parlamentu. Od loňského podzimu komplikují zvolení nového prezidenta tím, že se jejich poslanci nedostavují k hlasování, které se bez požadovaného kvora nemůže konat.

Saúdská Arábie odsoudila íránskou podporu Hizballáhu 

Saúdská Arábie dnes varovala Írán, že jeho podpora „puče“ provedeného libanonským hnutím Hizballáh bude mít dopad na vztahy Teheránu se všemi arabskými zeměmi. „Írán stojí za tím, co se stalo v Libanonu, za převratem, a podporuje ho. To bude mít dopad na jeho vztahy se všemi arabskými zeměmi, dokonce i islámskými,“ řekl na tiskové konferenci v Rijádu saúdskoarabský ministr zahraničí princ Fajsal ibn Abdal Azíz Saúd. Vyzval zároveň všechny regionální strany, aby „respektovaly nezávislost a svrchovanost Libanonu a ukončily vměšování do jeho záležitostí a podněcování sektářského násilí“. 

Dnes má také obnovit vysílání stanice Future TV, kterou spolu s ostatními sdělovacími prostředky patřícími rodině vůdce provládní většiny Saada Harírího minulou středu násilím umlčeli bojovníci Hizballáhu při obsazení západní části Bejrútu.