V Kábulu sebevražedný atentátník najel do konvoje s cizinci

Kábul - Sebevražedný atentátník s autem naloženým výbušninou zaútočil dnes ráno v Kábulu na konvoj s vojáky NATO a zranil 22 afghánských civilistů. Útok se uskutečnil nedlouho poté, co po silnici projížděl americký ministr obrany Robert Gates, který v pondělí večer přiletěl do Afghánistánu na oficiální návštěvu. Mezi vojáky NATO nejsou oběti, ujistil mluvčí ISAF Thomas Dillschneider, kterého cituje agentura Reuters.

Útočník narazil autem na silnici poblíž letiště do dvou vozidel konvoje mezinárodních sil ISAF pod velením NATO, řekl mluvčí afghánského ministerstva vnitra. Útočníkovo auto výbuch zcela zničil a poškozena byla také tři soukromá vozidla včetně minibusu, v němž bylo zraněno deset cestujících.

Rostoucí počet násilností, pumových výbuchů i ozbrojených útoků znepokojuje Spojené státy šest let poté, co koaliční jednotky pod americkým velením svrhly vládu radikálního islámského hnutí Taliban. Znepokojení v pondělí večer tlumočil i Robert Gates, dodal ale, že si nemyslí, že by se Afghánistán namísto pokroku kupředu vracel zpět.

S odvoláním na stoupající spirálu násilí vrchní velitel afghánské armády generál Bismilláh Chán dnes požádal amerického ministra o zvýšení počtu amerických poradců a o vybavení pro afghánskou armádu, aby bylo možné zvýšit kontrolu nad bezpečností země. Zbraně afghánské armády jsou podle Chána nedostatečné a zastaralé, a to zvláště v případě děl a obrněných vozidel.

„Největším problémem je, že nemáme dostatek instruktorů, dostatek poradců,“ řekl Chán. „Americká armáda byla více než velkorysá, ale naše zbraně nejsou dostatečné,“ dodal. Gates dodávky potřebného vybavení a personálu přislíbil s tím, že Pentagon nyní hledá cesty, jak urychleně zařídit přepravu potřebných zbraní a dodávek pro Afghánistán. Dodal ale, že také další partneři NATO v Afghánistánu musí vyčlenit více zdrojů na válečné úsilí. Spojené státy mají v Afghánistánu 26.000 vojáků.

Gates opakovaně vyzývá evropské země, aby do Afghánistánu vyslaly více instruktorů, bojových jednotek a vybavení a tvrdí, že bez nich ztratí NATO veškerý pokrok, kterého zatím ve válce v Afghánistánu dosáhlo. „Připadám si jako podomní obchodník prodávající po světě Afghánistán,“ prohlásil Gates a připomněl, že o pomoc ve válce požádal při nedávných návštěvách i Čínu a Japonsko.

Posílení počtu vojáků v Afghánistánu plánuje i Česká republika. Od března příštího roku by měla mít ČR v jihoafghánské provincii Lógar vlastní provinční rekonstrukční tým. Celkem by v Afghánistánu mělo být až 415 Čechů. Proti současnému stavu by se tak počet českých vojáků v této zemi zvýšil o více než sto lidí.

Gates přijel do Afghánistánu už potřetí od prosince 2006, kdy ve funkci ministra obrany vystřídal Donalda Rumsfelda. Poslední dva roky zažívá Afghánistán trvalý nárůst počtu násilných útoků a toto období se stalo nejkrvavějším od svržení režimu Talibanu v roce 2001. Stoupá také počet Afghánců, kteří jsou nespokojení s nedostatečným pokrokem v zemi.

V průzkumu veřejného mínění, který uspořádaly tři západní televizní stanice - britská BBC, americká ABC a německá ARD - jen 42 procent Afghánců vnímá americké úsilí v zemi jako pozitivní. V roce 2005 to bylo 68 procent dotázaných a v loňském roce 57 procent.