Vídeň testuje dopravní omezení na EURO 2008

Vídeň - Vídeňská radnice se rozhodla o čtyřech adventních sobotách otestovat nová dopravní omezení. Týkají se vjezdu autobusů do centra a fungovat mají i během Eura 2008. Vídeň se tak rozhodla otestovat, zda rakouská metropole zvládne nápor turistů i během fotbalového mistrovství Evropy.

Devadesát pět procent turistů přijíždí o adventu do Vídně autobusem. Těch přijíždí do rakouské metropole kolem osmi set. „Minulý rok panoval ve Vídni naprostý chaos, turisté museli v mrazu čekat na své autobusy, ale ty stály v zácpě. Jako většina evropských velkoměst jsme museli zavést omezení,“ popisuje Josef Binder, zástupce velitele vídeňské dopravní policie. 

Letos poprvé proto policisté do centra pustí každou adventní sobotu jen 300 autobusů se zvláštním povolením. Stojí jen 16 eur a cestovní kanceláře si ho mohly objednat na internetu. Regulace vjezdu autobusů do centra byla podle vídeňské radnice nutná také kvůli blížícímu se fotbalovému  šampionátu.  

„Po Vánocích zhodnotíme, jak systém fungoval, možná ho ještě doladíme, ale už teď je jisté, že bude platit během celého Eura 2008,“ říká Brigitte Weissová z Vídeňské turistické centrály. Zkušenosti z první a druhé adventní soboty jsou podle policie i radnice dobré - loňský zmatek se zatím neopakoval.