Ukrajinci zatím nevědí, proč přesně spadlo české letadlo

Kyjev - Ukrajinští odborníci zatím nemají definitivní závěry, proč se v neděli nedaleko Kyjeva zřítilo malé letadlo s pěti českými občany na palubě. Mezi hlavní vyšetřovací verze však patří selhání lidského faktoru, tedy chyba pilota, špatné povětrnostní podmínky a případná dosud nezjištěná závada na letadle, řekla Natalija Aljušinová, mluvčí ukrajinského Státního leteckého úřadu. Bez podrobností také prohlásila, že ukrajinští vyšetřovatelé čekají na příjezd odborníků z české strany.

V Německu registrované letadlo Beechcraft C90B se dvěma piloty a třemi pasažéry z české firmy Minib spadlo v neděli v podvečer u dálničního okruhu blízko ukrajinské metropole a nedaleko druhého největšího kyjevského letiště Žuljany.

Shodou nešťastných náhod stroj při pádu zničil dřevěný dům, v němž se mohla nacházet tam žijící stará žena. „Stále prověřujeme možnost, že je ještě šestá oběť havárie,“ poznamenala Aljušinová.

Podle mluvčí letadlo letělo z Hradce Králové v cestovní výšce 7000 metrů a rychlostí asi 450 kilometrů v hodině a před havárií směřovalo na přistání na letišti Žuljany. Dispečeři z největšího kyjevského letiště Borispol před nehodou dvakrát upozorňovali pilota, že se odchyluje z kurzu, pak stroj zmizel z radarů, uvedla Aljušinová.

„Dokud se na místo havárie nedostaví zástupci České republiky, nikdo se ničeho nedotkne,“ řekla ČTK mluvčí, nedokázala ale upřesnit, o jaké odborníky by se přesně mělo jednat.

„Na nás se v této souvislosti nikdo neobracel,“ řekl k tomu ČTK Jan Paďourek z českého velvyslanectví v Kyjevě. Dodal, že zastupitelský úřad v tuto chvíli především jedná s příbuznými, jak jim pomoci zajistit repatriaci těl zpět do České republiky. Paďourek poznamenal, že okolnosti nehody jsou zatím velmi nejasné.

Těla obětí byla z trosek odnesena dnes ráno, nyní už byla provedena i jejich pitva.

Letadlo, patřící firmě Fun Air z Karlových Varů, mělo prozatím původní německou imatrikulaci. Mluvčí Aljušinová ČTK řekla, že německá strana už na Ukrajinu vzkázala, že letoun s velkou pravděpodobností nebyl vybaven černou skříňkou. „Vyšetřovatelé nyní pracují přímo na místě nehody, ale také poslouchají záznamy radiové komunikace,“ poznamenala.

Při nehodě zahynuli majitelé společnosti Minib Miloš a Zuzana Novákovi. S nimi cestovala čtyřiatřicetiletá žena, jejíž totožnost nebyla zveřejněna. V pilotní kabině byli dva piloti, jedním z nich majitel společnosti Fun Air Miroslav Jäger.

Karlovarská Fun Air si stroj Beechcraft C90B z Německa pořídila teprve letos, stroj měl být v ČR zapsán až v lednu. Fun Air působí v Karlových Varech od roku 2004 a specializuje se především na pilotní školu, kondiční létání, půjčování letadel, vyhlídkové lety a služby aerotaxi. Vlastní osm letadel, hlavně typu Cessna.