Kluziště v Moskvě zabralo desetinu Rudého náměstí

Moskva - Netradiční vánoční lákadlo nabízí lidem v Mosvkě slavný moskevský obchodní dům GUM. Přímo na Rudém náměstí, pár metrů od Kremlu, pro ně už podruhé otevřel velké ledové kluziště, údajně jedno z největších v Evropě. Zájem Moskvanů i krátkodobých návštěvníků ruského hlavního města je obrovský.

Noční i denní bruslení, výhled na Kreml, pravá zimní atmosféra. Pokušení vyjet na bruslích přímo v centru Moskvy, pár metrů od Leninova mauzolea, odolá jen málokdo. Návěštěvníci se shodují, že bruslit v takovém prostředí je nádhera. Obří ledové kluziště zabralo desetinu Rudého náměstí. Většina bruslařů rozhodně nepatří mezi profesionály. Nikomu to ale nevadí. „Do půl hodiny, maximálně hodiny, naučíme jezdit snad každého. To není problém,“ říká sebejistě organizátor Alexandr Tkačuk.

Bruslení na Rudém náměstí přilákalo minulý rok skoro milión návštěvníků. A letos mají organizátoři ještě větší plány. Zájem Moskvanů mají probudit velké ledové show a další akce. Organizátoři neponechávají nic náhodě, což dokázali už loni. Na Rudé náměstí přilákali po dvanácti letech celou první pětku slavné sovětské sborné 80. let. Larionov, Fetisov i další hokejové legendy jen těžko skrývali nadšení. „Kdy jindy se vám poštěstí hrát na Rudém náměstí? Je to velký hokejový svátek,“ tvrdí Igor Larionov. „Není to událost jenom pro mě, ale pro všechny, kdo tu hrají,“ připojuje se Vjačeslav Fetisov.

Pronajímatel ledové plochy, moskevský obchodní dům GUM, si nadšeně mne ruce a čeká milión a půl návštěvníků. Neskrývá, že jde hlavně o reklamu a o peníze. Letošní moskevské Vánoce mají proto nové heslo: bruslete o sto šest, ať vám jdou od ruky taky drahé nákupy.