Bhuttová byla pohřbena v rodinném mauzoleu

Islámábád - Pákistánská opoziční politička Bénazír Bhuttová, kterou ve čtvrtek po předvolebním shromáždění v Rávalpindí zavraždil sebevražedný útočník, byla dnes pohřbena v rodinném mauzoleu v Garhi Khuda Bakš. Oznámily to státní televizní stanice. Na poslední cestě ji vyprovodily statisíce truchlících, kteří se bili do hlavy a do prsou a zoufale plakali.

U rakve kráčel její manžel Ásif Alí Zardárí, který na pohřeb přiletěl z Dubaje, kde Bhuttová žila posledních osm let v exilu.

Uvnitř impozantního mauzolea se třemi kupolemi odříkal muslimský duchovní pohřební modlitby, zatímco shromáždění zvedali dlaně před obličej a třikrát zpěvavě zopakovali: „Alláhu akbar (bůh je veliký).“ Po tvářích Ásifa Alího Zardárího se kutálely slzy, když rakev s jeho manželkou klesala do hrobu. Syn Bilavál vypadal hluboce šokován.

Před mauzoleem skandoval dav hesla vinící ze smrti Bhuttové pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa. „Zničte Mušarafa, zabil naši vůdkyni,“ křičeli lidé a „Jsme sirotci, Bénazír byla nevinná.“

„Al-Káida ji nezabila, tomu nevěříme. Zabila ji vláda,“ křičel jeden z místních vesničanů.

Bénazír Bhuttová, která se v prosinci 1988 stala vůbec první ženou na světě, jež usedla do premiérského křesla muslimské země, a byla favoritkou plánovaných lednových parlamentních voleb, nyní spočívá vedle svého otce, někdejšího pákistánského premiéra Zulfikara Alího Bhutta. Toho sesadil při vojenském převratu v roce 1977 generál Zijául Hak a o dva roky později ho nechal popravit.