Keňu po prezidentských volbách ovládla vlna násilí

Nairobi - Předseda Africké unie John Kufuor dnes letí do Keni, aby zprostředkoval mírové rozhovory po vlně násilí, která zemi ovládla krátce po prezidentských volbách. Zvítězil v nich znovu prezident Mwai Kibaki. Pouliční střety zaplatilo životem přes 300 lidí.

Nejméně 30 dalších lidí podle agentury AP uhořelo v kostele na západě Keni, kde hledali útočiště před nepokoji. „Je to v dějinách první, nanejvýš druhý útok na kostel, který je posvátným místem,“ informoval mluvčí keňské policie Eric Kiraithe.

Násilnosti vypukly poté, co v prezidentských volbách obhájil svůj post prezident Kibaki. Jenže podle nezávislých pozorovatelů i Evropské unie hlasování neproběhlo podle regulí. Prezident Kibaki však na svém vítězství trvá a odmítá, že by třídenní hlasování bylo plné nesrovnalostí.

Jasný názor na proběhlé volby má opoziční prezidentský kandidát Raila Odinga: „Tohle se nemuselo dít, kdyby volby byly spravedlivé. Když ale vládne nespravedlnost, těžko dosáhnete míru.“ Podle Odingy přitom počet mrtvých daleko přesahuje oficiální údaje. Mluví minimálně o dvou stech padesáti obětech.

„Násilnosti musí skončit. Jsem v kontaktu s vládou i opozicí. Musí probíhat jednání. Nesmíme nechat zabíjet nevinné životy,“ pronesl britský premiér Gordon Brown. K ukončení násilí, které Keňu rozděluje, dnes také vyzval britský ministr zahraničí David Miliband. Dodal také, že smír je důležitý pro demokracii v celé Africe. Podle Milibanda existují závažná obvinění z narušení průběhu voleb na obou stranách a také stále není jisté, který z kandidátů skutečně zvítězil.

Mezinárodní společenství se obává vypuknutí občanské války a snaží se přimět znesvářené strany k jednáním. To se bude snažit zprostředkovat předseda Africké unie John Kufuor, který se dnes chystá Keňu navštívit.