Junta se snaží odstřihnout Barmánce od zahraničního zpravodajství

Rangún - Barmská vojenská junta bez varování zvýšila roční poplatek za využívání satelitní antény na 166násobek loňské hodnoty. Neočekávané zdražení je podle obyvatel Rangúnu motivované snahou odstřihnout Barmánce od zahraničních zpravodajských rozhlasových a televizních stanic.

Roční poplatek za využívání satelitní antény nyní činí milion kyatů (780 dolarů, přibližně 14.000 korun), tedy trojnásobek barmského průměrného ročního příjmu. V loňském roce to bylo pouze 6000 kyatů (4,80 dolaru, asi 90 korun).

„Tento roční poplatek platí od letoška, od roku 2008,“ potvrdil informace o zvýšení poplatku zaměstnanec barmské pošty, který si nepřál být jmenován. „Není to naše rozhodnutí, přišlo z vyšších míst,“ doplnil.

„Nemůžu si pomoci a myslím, že chtějí lidem zavřít oči i uši,“ popisuje rozhodnutí junty Boul Myin, bývalý vládní úředník. „Naše vláda nechce, abychom sledovali Demokratický hlas Barmy ani ostatní disidentská a zahraniční média,“ připojuje se další z obyvatel Rangúnu, který chtěl zůstat v anonymitě.

Satelitní anténa představuje jedinou možností příjmu zahraničních stanic, jako jsou například Al-Džazíra, BBC nebo Hlas Ameriky. Bez ní se k Barmáncům dostanou pouze zprávy ze státem kontrolované televize MRTV. Barmské komerční stanice se vyhýbají politice a vysílají pouze seriály a populární hudbu.

Barmská vojenská junta tvrdě vystupuje proti zahraničním médiím od září, kdy se v jejich zpravodajství objevily informace o násilném potlačení demonstrací buddhistických mnichů. Junta obviňuje zahraniční stanice, že vysílají lživé zprávy a snaží se rozvracet Barmu.