Keňská opozice požaduje opakování prezidentských voleb

Nairobi - Keňská opozice dnes vznesla požadavek na opakování prezidentských voleb, které by se podle ní mohlo uskutečnit nejdříve za tři měsíce. Neuznala totiž výsledek voleb z 27. prosince, po nichž se v Keni rozpoutaly krvavé protesty. Stávající prezident, který se nechal vyhlásit v neděli vítězem hlasování i přes pochybnosti o jeho průhlednosti, je připraven sestavit s opozicí koaliční vládu, pokud ta jej uzná jako prezidenta. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení jihoafrického činitele Desmonda Tutua.

Nositel Nobelovy ceny za mír Tutu, který se pokouší zprostředkovat vyjednávání mezi oběma politiky soupeřícími o křeslo keňského prezidenta, po schůzkách s nimi řekl, že oba vyjádřili ochotu k jednání, ale stále si kladou podmínky.

Podle oficiálních výsledků zvítězil těsně, o zhruba 200.000 hlasů, dosavadní prezident Kibaki. Odinga jej však obvinil, že mu vítězství „ukradl“, a přidal si podvodně nejméně 300.000 hlasů. Při povolebních násilnostech zemřelo přes 350 lidí a 100.000 jich muselo opustit domovy.

Demonstrace příznivců opozice ohlášená na ráno v Nairobi se neuskutečnila a život v metropoli se pomalu začal vracet do normálních kolejí. Protesty naproti tomu pokračovaly v přístavním městě Mombasa, kde policie rozehnala tisícovku demonstrantů slzným plynem.

Mezinárodní společenství vyvíjí tlak na keňské představitele, aby spor urovnali bez dalšího násilí. Očekává se, že do Keni přijede tajemnice americké ministryně zahraničí pro Afriku Jendayi Frazerová, aby přiměla znesvářené strany k jednání. Její setkání s Odingou a Kibakim podle agentur začnou nejdříve v sobotu.

Nejostřeji ze zahraničních představitelů se k situaci v Keni zatím vyjádřil francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner. „Byly při těchto volbách podvody? Já se domnívám, že ano, mnozí si to myslí,“ řekl dnes Kouchner podle agentury AFP.