Izraelci a Palestinci prý začnou jednat o hlavních bodech mírové dohody

Jeruzalém - Izraelští a palestinští vyjednávači začnou v nejbližších dnech jednat o zásadních otázkách mírového procesu. Na dnešní schůzce v Jeruzalémě se na tom dohodli izraelský premiér Ehud Olmert a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Olmert s Abbásem se sešli jen několik hodin před příletem amerického prezidenta George Bushe, který ve středu zahájí osmidenní blízkovýchodní cestu. Bush navštíví Izrael poprvé za dobu svého působení v Bílém domě. Chce navázat na úspěch annapoliské konference, kde se Izrael a Palestinci shodli na obnovení mírového procesu.

Znepřátelené strany nadcházející návštěva prvního muže Spojených států neobvykle sjednocuje. Shodně se domnívají, že bude k ničemu. A to přesto, že jejich představitele před šesti týdny v Annapolisu svedl dohromady právě Bush. „V Izraeli poprvé vládne koalice, která má většinu v parlamentu, aby prosadila ústupky v otázce osad. K tomu přece nepotřebuje americký nátlak. Potřebuje ale schopný protějšek u jednacího stolu, který bude ochotný potlačit terorismus,“ řekl politolog Hebrejské univerzity Reuven Hazan.

Ani na západním břehu Jordánu není nálada o mnoho lepší: „Většina Palestinců je skeptická, protože tady už jsme byli tolikrát. Vidíme, jak Izrael dál buduje osady. A přitom tvrdí, že s tím přestane. Vidíme každodenní výpady do palestinských měst, zabíjení a ničení palestinské ekonomiky,“ prohlásil palestinský politolog Ali Džirbaví.

Palestinci považují rozšiřování osad za aktivitu odporující předchozím dohodám podobně, jako Izrael tvrdí, že palestinské vedení nedokáže zastavit raketové útoky na Izrael z pásma Gazy. USA neschvalují rozšiřování osad ani raketové útoky. Bush dal před cestou najevo, že se nehodlá podílet na vzniku teroristického státu u izraelských hranic.

Vydáno pod