V Bejrútu ustaly boje, vzplály na dalších místech země

Bejrút - Do libanonské metropole Bejrútu se o víkendu začal po několikadenních bojích mezi ozbrojenci šíitského hnutí Hizballáh a stoupenci prozápadní vlády vracet klid, i když napjatý. Nově se však srážky mezi oběma stranami rozhořely na severu země a také v horách východně od Bejrútu. Střety si od poloviny týdne vyžádaly kolem pěti desítek obětí na životech, na 130 dalších lidí utrpělo zranění.

Izrael situaci sleduje se znepokojením; k urovnání konfliktu rozumným kompromisem vyzval papež Benedikt XVI. a Francie nabídla znepřáteleným stranám, že se ujme zprostředkovatelské úlohy při hledání východiska z krize.

Hizballáh se dopustil puče proti demokracii v zemi 

Libanonský premiér Fuád Siniura označil obsazení části Bejrútu bojovníky hnutí Hizballáh za ozbrojený puč proti demokracii v zemi. V televizním projevu ale zároveň ujistil, že Hizballáh neovládne celý stát. „Nevyhlásili jsme a nevyhlásíme Hizballáhu válku, nedovolíme ale útoky na (bejrútské) čtvrti a domy a zabíjení nevinných civilistů.“ Použití síly není podle Siniury řešením. „Řešením je dialog, jehož předmětem musejí být zbraně Hizballáhu.“

Hnutí posléze začalo své ozbrojence ze západních částí Bejrútu, které
obsadilo po třídenních bojích, stahovat. K tomuto rozhodnutí je prý vedla
skutečnost, že armáda zvrátila kroky vlády namířené proti hnutí. "Libanonská opozice ukončí ozbrojenou přítomnost v Bejrútu, takže hlavní
město bude v rukou armády," uvádí se v prohlášení Hizballáhu. Násilnosti v Libanonu vyvolalo rozhodnutí Siniurovy vlády označit soukromou telekomunikační síť Hizballáhu za nezákonnou. Vůdce Hizballáhu šajch Hasan Nasralláh tento krok přirovnal k vyhlášení války.

Neznámí střelci napadli pohřební průvod 

Násilí v zemi však pokračovalo i po stahování Hizballáhu z bejrútských
ulic. Neznámí střelci napadli v sobotu pohřební průvod v západní části
města. Pálili ze střechy blízkého domu a zabili pět lidí a 35 jich zranili,
šest z nich je v kritickém stavu. Ve stejný den skupina mužů loajálních k vůdci protisyrské parlamentní většiny Saadu Harírímu při bojích vtrhla do úřadoven opoziční Syrské národní socialistické strany ve městě Halba v sunnitské oblasti severního Libanonu. Mrtví byli na obou stranách, dvě desítky bojovníků utrpěly zranění. Po střetu útočníci kanceláře podpálili.

V noci na dnešek se boje v Libanonu odehrávaly zejména ve dvou čtvrtích přístavního města Tripolis. Před palbou z kulometů a raketometů uprchlo podle bezpečnostních zdrojů až 7000 lidí. Uklidnění přinesl až příchod libanonské armády do severní části přístavu. Boje v severním Libanonu si vyžádaly nejméně 17 obětí na životech a dvě desítky raněných.

Nově proti sobě bojují Hizballáh a drúzští muslimové 

Nově se dnes boje rozhořely také mezi Hizballáhem a jeho spojenci a
drúzskými muslimy v jihovýchodní části Bejrútu a v horách východně od něj. Drúzský vůdce Valíd Džumblát, jehož strana patří k protisyrskému bloku, vyzval svého drúzského soka Talála Arslana, jenž naopak podporuje Sýrii a Írán, aby zprostředkoval zastavení sektářského násilí v horách východně od Bejrútu a aby umožnil armádě vstup do tamních vesnic. „Mír, zastavení války a ukončení zkázy jsou důležitější než cokoli jiného,“ prohlásil.

Na naléhavé schůzce v egyptské Káhiře se dnes ministři zahraničí Ligy
arabských států pokoušeli nalézt řešení libanonského konfliktu.Ministerská
rada LAS „vyzývá k okamžitému zastavení bombardování a střelby, ke stažení střelců a k umožnění rozmístění armády v (postižených)oblastech“, uvádí se v prohlášení ligy. Politické neshody musí být vyřešeny mírovou cestou, „protože nakonec by to byl libanonský lid, kdo zaplatí děsivou cenu“, zdůraznil džibutský ministr Muhammad Alí Júsuf, jehož země nyní LAS předsedá.

Libanonským prezidentem by mohl být šéf armády 

Lze očekávat, že ministři vyzvou k okamžité dohodě o vytvoření vlády
národní jednoty a ke zvolení šéfa armády generála Michela Sulajmána
libanonským prezidentem. Zároveň by měl být vytvořen tým z politiků,
intelektuálů a zástupců neutrálních stran, jenž by po zvolení Sulajmána
navrhl nový volební zákon. 

Libanonská armáda na hlavních ulicích Bejrútu rozmístila jednotky s úkolem střežit zejména oficiální instituce. Do střetů mezi oběma tábory však vojáci nemají nezasahovat kvůli obavám z rozkolu přímo v armádě, jež je v Libanonu považována za jedinou instituci, která ještě zůstala pevná a jednotná. Bejrútské letiště zůstává uzavřeno, protože silnici k němu vedoucí nadále blokuje barikáda z pneumatik a zeminy. Cizinci se snaží zemi opustit po silnici do Sýrie.

Všichni Češi žijící v Libanonu i jeho hlavním městě krátkodobě nebo
dlouhodobě jsou podle víkendové informace českého ministerstva zahraničí v pořádku.