Bushe hlídají na Blízkém východě tisíce policistů

Praha - Návštěvu amerického prezidenta George Bushe na Blízkém východě provázejí mimořádná bezpečnostní opatření. V Jeruzalémě například hlavu Spojených států, která se dnes přesouvá do Kuvajtu, hlídalo 10 500 příslušníků policie a dalších bezpečnostních složek.

Jeruzalém se podle redaktorky televizní stanice Channel 2 Tatiany Hoffmanové proměnil při návštěvě Bushe v jedno velké obležení. Policie uzavřela desítky ulic, auta musela být zaparkována jinde. Bezpečnostním opatřením se museli podřídit i lidé, kteří v uzavřených ulicích bydlí. Pokud svá auta nezaparkovali na jiném místě, byla jim odtažena na nedaleký sportovní stadion. Američané na Blízký východ dopravili dvě letadla Air Force One, několik helikoptér a 20 obrněných vozů, které při průjezdu městem neustále měnily svou pozici. Nikdo tak přesně nevěděl, v jakém z automobilů se Bush právě nachází, tedy podobně jako tomu bylo minulý rok při jeho návštěvě Prahy. Místní Hotel King David dokonce vystěhoval všechny své hosty a přibližně 300 pokojů věnoval Bushovi a jeho lidem.

„Všechna opatření jsou prováděna zejména proto, aby byla bezpečnostní rizika co nejmenší,“ uvedl v Dobrém ránu ředitel Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Policie ČR Lubomír Kvíčala. Zároveň zdůraznil i skutečnost, že situace na Blízkém východě je naprosto jiného rázu než v Evropě, a proto se kolem nejvíce ohroženého muže planety pohybuje asi desetkrát více bezpečnostních složek, než kolik jich bylo v pohotovosti minulý rok v Praze. Podle Kvíčaly byly tehdy v terénu desítky policistů, při návštěvě méně významných ústavních činitelů operuje ale nanejvýš dvacet lidí.

Před příjezdem důležitého ústavního činitele se nejdříve schází přípravný tým, který domlouvá rozsah bezpečnostních opatření na všech místech, kde se bude dotyčná osoba pohybovat. O bezpečnost návštěvy ústavního činitele se stará navštívená země, v jeho nejbližším okolí se však pohybují osobní ochránci.