Násilí v Keni i nadále pokračuje

Nairobi - Keňská opozice pokračuje třetím dnem v pouličních protestech proti znovuzvolení prezidenta Mwaje Kibakiho do čela země. Policisté brání rozšíření násilností, tvrdé zásahy mají od středy na svědomí už nejméně sedmnáct lidských životů. Opozice oznámila změnu taktiky.

Čáry zlomu běží v Keni po liniích etnik, věku a společenského postavení. Za poraženého opozičního kandidáta na prezidenta Odingu se v ulicích bouří zejména příslušníci kmene Luo, mladí lidé bez společenské perspektivy žijící v nejbídnějších podmínkách slumů.

Většina obyvatel Keni si ale nepřeje nic jiného, než aby neklid ustal a oni se konečně mohli vrátit do práce, na níž závisí každodenní obživa jejich rodin.

„Děti nemůžou do školy, trpí hospodářství, my se bojíme i jít do práce,“ popisuje situaci Aša Aliová. Třetí den protesty ztratily na síle a opoziční Pomerančové hnutí ohlásilo změnu taktiky, od příštího týdne budou bojkotovat společnosti, které mají vazby na vládu. Jinými slovy mlékárny a banky, jejichž vlastníci jsou úspěšní Kikujové.

„Nemůžeme mít mír, dokud nemáme spravedlnost. Ti lidé se dožadují spravedlnosti, ne násilí,“ rázně deklaruje opoziční kandidát Raila Odinga. Vítěze voleb z 27. prosince ale nezná ani samotná volební komise. A dnes to potvrdila i Keňská národní komise pro lidská práva: „Je nemožné určit, kdo volby vyhrál, vyplývá to z předložených důkazů a potvrzují to i domácí pozorovatelé, pozorovatelé z Evropské unie a Commonwealthu. Prvním krokem řešení je, aby se Kibaki a Odinga sešli a začali jednat o tom, jak postupovat dál.“

V úterý má do Keni dorazit bývalý tajemník OSN Kofi Annan. S vyjednáváním chtěl pomoci už tento týden, ale příjezd odložil kvůli nemoci. Keňská opozice předtím naznačila, že pro ni není vítaným hostem.