Násilnosti v Iráku si vyžádaly přes 60 mrtvých

Basra - Nejméně 66 lidí zahynulo na jihu Iráku při přestřelkách mezi stoupenci šíitské mesianistické sekty a iráckými bezpečnostními silami. Informovaly o tom dnes irácké úřední zdroje. Předešlé zprávy hovořily o padesátce mrtvých.

Násilí se odehrálo v Násiríji, kde zahynulo nejméně 29 lidí, z toho 18 členů sekty, která se nazývá Věrní Mahdího armády a jejíž vůdce se vydával za mesiáše islámu. V Basře přišlo o život 37 osob, mezi nimiž bylo 35 stoupenců této sekty.

V Basře boje nad ránem utichly, zatímco v Násiríji po neklidné noci, kdy se sporadicky střílelo, začaly boje za úsvitu. Armáda a policie zde podle iráckých policejních zdrojů začaly metodicky pročesávat čtvrť, kam se členové sekty uchýlili. Američtí vojáci zónu obklíčili, ale bojů se neúčastní.

Násilnosti vypukly v období jednoho z nejvýznamnějších šíitských svátků ášúrá. Tento svátek, který je uctěním smrti Mohamedova vnuka Husajna, je desetidenní a dnešek je jeho hlavním obřadním dnem, který vyvrcholí v poutním městě Karbalá.

Věrní Mahdího armády očekávají příchod imáma Mahdího, 12. a posledního imáma šíitů, který zemřel v 8. století, který má obnovit mír a spravedlnost. Duchovní vůdce skupiny Ahmad Hasaní Jamání o sobě prohlašuje, že je Mahdího vyslancem.

Irácká vláda v pátek večer označila tyto násilnosti za zločinný plán skupiny působící pod pláštíkem náboženství, jehož cílem je destabilizovat provincie na jihu země.