Giuliani zřejmě odstupuje z boje o křeslo amerického prezidenta

New York - Americká média spekulují, že republikánský uchazeč o nominaci do prezidentských voleb Rudolph Giuliani dnes odstoupí z nominačního boje na post prvního muže USA. Média se odvolávají na zákulisní informace Giulianiho volebního týmu.

Bývalý starosta New Yorku dnes v noci neuspěl v primárkách na Floridě a údajně podpoří republikánského vítěze tamějších nominačních voleb Johna McCaina. To by mohlo dále upevnit McCainovo postavení republikánského favorita v před „velkým úterkem“ 5. února, kdy se budou primárky a stranická volební shromáždění konat ve více než 20 státech unie.

V projevu ke svým stoupencům dnes Giuliani své záměry nenastínil, ale pozorovatele zaujalo, že mluvil vesměs v minulém čase. „Vedli jsme povznášející kampaň,“ řekl. „Nevyhrajete vždy, ale můžete se vždy snažit dělat to správně,“ uvedl.

McCain ve své vítězné řeči po floridských primárkách svého soupeře Giulianiho nebývale chválil a označil ho za „inspiraci pro sebe a miliony Američanů“. Mluvil o něm také v minulém čase.

Až do prosince byl Giuliani favoritem v předvolebních průzkumů. Jeho preference pak ale začaly klesat, až se propadl na čtvrté místo v rámci republikánů. Od začátku nominačního souboje Giuliani navzdory tradici neusiloval o hlasy v malých státech. Soustředil se na státy lidnaté, které vysílají nejvíce volitelů na letní nominační sjezd Republikánské strany. Výsledkem je, že až na Floridu v dosavadních volbách ani jednou neskončil na lepším než čtvrtém místě.