Rusko kvůli protiraketové obraně asi posílí armádu v Kaliningradu

Moskva - Velení ruské armády zvažuje, jakým způsobem posílit svá vojska v Kaliningradské oblasti na západě země. Podobné úvahy jsou podle šéfa hlavní správy vojenské přípravy ruských ozbrojených sil generála Vladimira Šamanova důsledkem amerických plánů na vybudování prvků protiraketové obrany v Polsku a v České republice.

„Nyní řešíme otázku, jakým způsobem postavíme skupinu sil a prostředků v této oblasti tak, aby mohla plnit úkol ochrany ruských národních zájmů,“ citovala generála ruská agentura ITAR-TASS.

Rusko proti americkým plánům na vznik radaru protiraketového systému v ČR a sila s desítkou antiraket v Polsku dlouhodobě protestuje. Moskva nevěří ujišťování USA, že systém je namířen proti hrozbám ze zemí, jako je Írán, a celou věc vnímá především jako narušení strategické rovnováhy v Evropě a hrozbu vlastním bezpečnostním zájmům.

Diplomaté ujišťují, že Rusko v této otázce na nikoho tlačit nebude, vojáci a část ruské politické scény však hovoří o nutnosti čelit údajné americké hrozbě ve střední Evropě.

Způsob, jakým by měla být ruská armáda v Kaliningradu, ruské enklávě na pobřeží Baltského moře, posílena, ale ruský vojenský velitel neuvedl. Podobné konkrétní závěry může podle něj přijmout pouze generální štáb a bezpečnostní rada země.

Rusové už v minulosti naznačovali, že v souvislosti se vznikem amerického protiraketového deštníku by v Kaliningradské oblasti mohly být rozmístěny nejmodernější zbrojní systémy včetně moderních balistických střel.