USA žijí naplno prezidentskými primárkami

Los Angeles - USA už naplno žijí prezidentskými primárkami. Napětí stoupá ze dne na den, jak se přibližuje úterý 5.února, označované jako letošní superúterý. V ten den se totiž primárky a stranická volební shromáždění budou konat hned ve 22 státech. Půjde o hlasy víc než poloviny obyvatel USA. Po příštím úterý už by mohlo být jasné, kdo jsou jednoznační favorité v souboji o kandidaturu republikánů a demokratů na post amerického prezidenta.

Padlý favorit primárek, newyorský exstarosta Rudy Guiliani oznámil, že odstupuje, a podpořil senátora a veterána z Vietnamu Johna McCaina. Chystá se na to i kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger. Ještě před debatou to ale odmítal potvrdit. „Jsem hrdý na své konzervativní postoje. Je to způsob, jak se dá pro Američany něco udělat,“ tvrdí McCain.
Republikáni se sešli u hrobu svého idolu, Ronalda Reagana, demokrati míří do srdce Hollywoodu. Filmové postavy na bulváru před nejznámějším divadlem ve městě vystřídají demokratické naděje. Z debaty nakonec bude duel, ve hře totiž zůstali už jenom Hillary Clintonová a Barack Obama. Jejich souboj je ještě těsnější než ten republikánský.