V USA řádila tornáda: 48 mrtvých

Atkins (Arkansas) - Na jihu Spojených států, ve státech Arkansas, Tennessee, Mississippi, Alabama a Kentucky, v noci řádila tornáda. Vyžádala si několik desítek mrtvých a zraněných a způsobila rozsáhlé škody - odnesla střechu nákupního střediska, zřejmě způsobila výbuch plynové čerpací stanice a poničila univerzitu v Tennessee. Podle agentury Reuters zahynulo 48 lidí.

Úřady se obávají, že počet obětí může ještě vzrůst, protože záchranáři stále prohledávají trosky, které po sobě zanechalo na 69 tornád.

Zahynulo podle předběžných zpráv 24 lidí v Tennessee, 13 v Arkansasu, sedm v Kentucky a čtyři v Alabamě. Například v západní části Kentucky v Greenville tornádo zabilo manželský pár a jejich dospělou dceru na parkovišti obytných přívěsů. Jen v Tennessee bylo zraněno nejméně 150 lidí.

„Byla to opravdu drsná noc. Nevzpomínám si, že bychom někdy měli tolik varování před tornádem,“ řekl guvernér Arkansasu Mike Beebe.
Velké škody bouře zanechala ve městě Jackson v Tennessee, kde strhla střechu univerzitní koleje, pod kterou zůstalo uvězněno několik studentů. Nikdo z nich údajně není zraněn. Výuka byla přerušena na příštích čtrnáct dní. „Vypadá to tu jako ve válečné zóně,“ popisuje zástupce univerzity David Dockery. „Osobní i nákladní auta létadly vzduchem z jedné strany campusu na druhou.“

V Memphisu tornádo poškodilo nákupní středisko a donutilo několik lidí schovat se pod most, kde je strhla voda. Podařilo se je ale v pořádku vylovit. U města Green Grove v okolí Nashvillu v Tennessee hořela plynová čerpací stanice. Podle mluvčí místního úřadu pro záchranné práce po výbuchu šlehají plameny do výše přes 100 metrů. Úřady se domnívají, že stanici poničilo tornádo.

Dva ze zasažených států - Arkansas a Tennessee - se účastnily volebního superúterý. Několik prezidentských kandidátů už kondolovalo pozůstalým po obětech. Některá média navíc hlásí, že bouře přímo zasáhla do hlasování. V Tennessee kvůli počasí neotevřeli několik hlasovacích místností. Špatné počasí také ovlivnilo volební účast.