Turecký parlament povolil muslimské šátky na univerzitách

Ankara - Turecký parlament v noci na dnešek schválil klíčový dodatek k ústavě, který má zmírnit dosavadní zákaz nošení muslimských šátků na univerzitách. Kontroverzní novela ústavy má však postoupit ještě další hlasování, než bude definitivně přijata.

V tajném hlasování podpořilo návrh 401 poslanců a 99 bylo proti. Dodatek tak byl schválen více než potřebnou dvoutřetinovou většinou; ta činí 367 hlasů z celkem 550 zákonodárců.

Přijatý text praví, že „nikdo nemůže být připraven o své právo na vyšší vzdělání“, což potěší zahalené studentky. Text vyvolal v parlamentu vzrušenou dvanáctihodinovou debatu, která odrážela napětí a spory provázející tuto citlivou otázku. Změna se nezamlouvá zastáncům laického státu. Podle nich má novela ústavy nahlodává dosavadní principy fungování státu. Pokud budou změny definitivně přijaty, opozice je míní napadnout u ústavního soudu. Druhé kolo hlasování o změnách v ústavě je plánováno na sobotu.

Proti zrušení zákazu nošení šátku na univerzitách demonstrovalo v Ankaře o víkendu na 125.000 lidí. Návrh na změnu ústavy v tomto bodu podaly vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) a nacionalistická opoziční Strana národní akce (MHP), které mají v zákonodárném sboru potřebnou dvoutřetinovou většinu.

Turecko je sice z 99 procent muslimskou zemí, avšak zákaz nosit muslimský šátek na univerzitách platí od dob zakladatele přísně laické republiky Mustafy Kemala Atatürka. Zákaz podporují laické kruhy především v armádě, v soudnictví a ve vysokém školství.

Premiér Recep Tayyip Erdogan a prezident Abdullah Gül, oba věřící muslimové, jejichž manželky a dcery se na veřejnosti nikdy neobjevují bez šátku, považují zrušení zákazu nosit šátek za nezbytné z hlediska zachování svobody jednotlivce, jako součást reforem na cestě Turecka do Evropské unie. Jejich AKP má kořeny v politickém islámu a o možnosti povolit muslimský šátek na univerzitách se diskutovalo již delší dobu. AKP je v Turecku u moci od roku 2002 a loni v předčasných volbách znovu dosáhla drtivého vítězství.