Spojené státy obvinily čtyři Američany ze špionáže pro Čínu

New York - Ve Spojených státech byli zatčeni čtyři američtí občané, které úřady obvinily ze špionáže pro Čínu. Podle ministerstva spravedlnosti se v prvním případě jedná o 72letého bývalého inženýra firmy Boeing, druhý případ se týká tříčlenné skupiny, která čínským agentům předávala dokumenty americké vlády o Tchaj-wanu. Všem obviněným hrozí dlouhé tresty odnětí svobody, v některých případech až doživotí.

V první kauze obviňují americké úřady bývalého inženýra letecké společnosti Boeing čínského původu Dongfana Chunga z toho, že v USA působil jako neregistrovaný čínský agent. Chung údajně ukradl pro Peking data určená pro ministerstvo obrany, která se týkala vývoje raketoplánů, civilních i vojenských letadel. Podle amerického ministerstva spravedlnosti začal Chung předávat citlivé informace v roce 1979, kdy se na něj obrátili zástupci čínských leteckých společností. Chung údajně odpověděl dopisem, v němž vyjádřil touhu pomoci své někdejší vlasti. Během dalších let několikrát navštívil Čínu a předal zdejším úřadům informace o amerických technologiích.

Ve druhém případu úřady obžalovaly tři muže, kteří údajně předávali Pekingu informace o plánovaných amerických vojenských dodávkách pro Tchaj-wan. Podle obžaloby prodával analytik ministerstva obrany Gregg Bergensen citlivé údaje tchajwanskému emigrantovi Tchai Kchuovi. Ten je za pomoci prostředníka, čínského emigranta Jü Sin-kchanga, předával čínské vládě. Podle vyšetřovatelů není zřejmé, zda Bergensen věděl o tom, že prodané informace získá Peking.

Podle náměstka amerického ministra spravedlnosti Kennetha Wainsteina oba případy ukazují, že se Čína snaží získat přísně tajné informace o amerických vojenských systémech a zakázkách. Čínská strana se k záležitosti zatím nevyjádřila.