USA sestřelí satelit až po přistání raketoplánu, Rusko protestuje

Washington/Moskva - Spojené státy se rozhodly sestřelit svůj porouchaný špionážní satelit nejdříve příští týden ve středu, po přistání raketoplánu Altantis, aby trosky družice raketoplán nepoškodily. Oznámil to v pátek generál Carter Ham, ředitel operací sboru náčelníků štábů Pentagonu. Ruské ministerstvo obrany dnes obvinilo USA, že celá záležitost kolem odstranění družice je jen skrytým vojenským testem sestřelování nepřátelských družic, tedy prověrkou schopností protiraketového štítu působit také jako protidružicový.

„Okno k sestřelení se otevře, až bude raketoplán na Zemi,“ uvedl Ham.
Raketoplán Atlantis, který nyní kotví u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), by měl přistát nadcházející týden ve středu na Floridě.

Americké ministerstvo obrany ve čtvrtek uvedlo, že námořnictvo se pokusí satelit sestřelit, než se při svém pádu dostane do atmosféry. Použije k tomu taktickou řízenou raketu, kterou vypálí z válečné lodě v Tichomoří.

Pentagon plánuje, že k sestřelení satelitu bude stačit jedna raketa, ale
bude mít k dispozici tři. Jedna z protiraket stojí asi deset milionů dolarů
(přes 170 milionů korun), řekl generál Ham. Podle zdrojů Pentagonu vyjde celá operace na 74 milionů dolarů (asi 1,2 miliardy korun). Podle Hama bude „okno“ k sestřelení satelitu otevřeno až do začátku března.

Rusko tento záměr kritizuje. „Vzniká dojem, že se Spojené státy pokoušejí využít nehody satelitu k vyzkoušení schopností svého protiraketového obranného systému sestřelit družice jiných zemí,“ uvádí se v prohlášení ruského ministerstva obrany, které bylo dnes zveřejněno v Moskvě.

Washington prý nepředložil dostatek důkazů, že by družice mohla pro jiné země představovat nebezpečí. „Ve skutečnosti prohlášení o nebezpečnosti družice jen zakrývá přípravy na sofistikovaný test protisatelitních zbraní,“ tvrdí ministerstvo.

O sestřelení špionážního satelitu rozhodl prezident George Bush. Satelit
známý jako L-21 údajně obsahuje nebezpečné látky, především hydrazin, což je palivo pro manévrovací trysky. Družice patří Národní agentuře pro letecký průzkum (NRO), která nad ním kvůli poruše pohonné jednotky ztratila kontrolu krátce po jeho vypuštění v roce 2006.

Odborníci předpokládají, že asi polovina hmotnosti satelitu vážícího přes
2200 kilogramů se při průletu vzduchem odpaří, druhá polovina ale dopadne na zem. Nevylučuje se, že se zbylá část satelitu rozpadne ještě před dopadem na malé kousky, zůstává ale také reálná možnost, že nikoli. V obou případech vzniká nebezpečí, že by lidé mohli přijít do styku s jedovatými materiály. Při rozstřelení satelitu ještě před sestupem do atmosféry vzniknou malé kousky, které při pádu stačí shořet, aniž dopadnou na Zemi.

Čína uskutečnila úspěšný test rozstřelení své nefunkční meteorologické
družice balistickou raketou v lednu 2007. Washington tehdy protestoval s tím, že "vývoj a zkoušení takových zbraní není v souladu s duchem
spolupráce, o níž obě země při civilním využití vesmíru usilují".