Fidel Castro oznámil, že se vzdává funkce prezidenta

Havana - Kubánský vůdce Fidel Castro dnes oznámil, že se vzdává prezidentského postu, jeho prohlášení otiskl vládní list Granma. Jedenaosmdesátiletý Castro nebude usilovat o zvolení pro další funkční období, už loni v prosinci naznačil, že uvolní místo mladší generaci, přičemž za nástupce v nejvyšších funkcích fakticky doporučuje svého bratra Raúla. Jako důvod odchodu z vrcholných funkcí Fidel uvedl svůj vážný zdravotní stav. Národní shromáždění bude nového prezidenta volit 24. února.

„Nebudu se ucházet, ani nepřijmu, opakuji, nebudu se ucházet, ani nepřijmu funkci předsedy státní rady a vrchního velitele ozbrojených sil,“ napsal kubánský prezident, který kvůli nemoci už skoro 19 měsíců prakticky žádnou mocenskou funkci nevykonává. Krátce před vážnou operací zažívacího traktu Fidel Castro, který stál v čele Kuby od roku 1959, dočasně převedl veškeré své pravomoci na bratra Raúla. Už loni v prosinci navíc naznačil, že nemá v úmyslu stát v cestě nové generaci vůdců. Před lednovými volbami pak Fidel Castro sdělil, že už není fyzicky schopen stanout před svými voliči a hovořit k nim. Dnes ve svém prohlášení také uvedl, že pravomoci, které v červenci 2006 dočasně převedl na svého bratra Raúla Castra, „se stávají trvalými“.

Svým spolustraníkům Fidel Castro napsal, že jim sice ještě nedává sbohem, ale že rozhodnutí učinil s ohledem na svůj kritický zdravotní stav. Za svůj nynější prvořadý úkol pak označil „psychologicky i politicky připravit lid na dobu své nepřítomnosti po tolika letech bojů“.

Bývalý vedoucí diplomatické mise Petr Přibík se domnívá, že Raúl, který Kubu nyní fakticky vede, bude ještě více obklopen vysokými představiteli armády: „Vliv armády poroste dál. Nemůžeme očekávat výrazné změny hned. Zcela jistě se teď bude režim řídit podle toho, co bude určovat mocenská skupina armády vysokých generálů, plukovníků a ne snad nějakých ideologů.“ Raúl však na rozdíl od bratra Fidela nebyl podle slov hispanistky Jany Zuluetové obyčejnými lidmi nikdy milován: „Lidé mu přezdívají krvavý pes, je skutečným diktátorem.“

Pro další vztahy mezi USA a Kubou bude nyní podle Zuluetové důležité, aby americké prezidentské volby vyhrál demokratický kandidát: „Pravděpodobně by bylo výhodné vítězství Hillary Clintonové. V době vlády jejího manžela se vztahy s Kubou spíše uklidňovaly,“ dodala.

Minulý měsíc se na Kubě konaly volby, v nichž nejméně 95 procent kubánských voličů odevzdalo svůj hlas jednotným kandidátům navrženým do parlamentu jedné z posledních komunistických zemí na světě. Mezi 614 poslanců parlamentu rozhodně neměli šanci se dostat stoupenci nebo členové opozičních uskupení, protože jedinou legální silou na ostrově je komunistická strana.

Ustavující schůze zákonodárného sboru se plánuje na neděli 24. února a členové parlamentu na ní zvolí státní radu, která má mít 31 členů. Zároveň rozhodne i o jejím předsedovi, jímž byl dosud právě Fidel Castro. Předseda státní rady je současně hlavou státu, předsedou vlády a vrchním velitelem armády. Podle agentury Reuters je pravděpodobné, že parlament do nejvyšší státní funkce potvrdí designovaného Fidelova nástupce Raúla.

Dnešní oznámení Fidela Castra podle Reuters zatahuje oponu za politickou kariérou muže, jenž byl ztělesněním studené války, přežil nepřátelství Spojených států a jejich deset prezidentů v Bílém domě, několik pokusů tajné služby CIA o atentát a nakonec i krach sovětského komunismu.