Izrael bude opevňovat domy civilistů v blízkosti pásma Gazy

Jeruzalém - Izraelská vláda dnes na pravidelné týdenní schůzi schválila plán na zabezpečení domů na jihu země proti palestinským raketám. Vyčlenila na to v přepočtu 1,5 miliardy korun.

Opatření se týká rodinných domů ve vzdálenosti do 4,5 kilometru od hranice pásma Gazy, tedy zejména města Sderot s asi 20.000 obyvateli. V každém obydlí má být k dispozici místnost o devíti metrech čtverečních, v níž obyvatelé přečkají bez újmy raketovou palbu.

Do roku 2010 má mít izraelská armáda k dispozici účinný protiraketový systém proti palestinským raketám. Současná protiraketová obrana je zatím proti střelám vypalovaným z malé vzdálenosti bezmocná a nedokáže je zastavit před dopadem na cíl. Vojsko se proto snaží včas získávat informace o odpalovačích a ničí jejich stanoviště. O víkendových útocích na pásmo Gazy zahynulo pět Palestinců.

Izrael kvůli trvající raketové palbě 17. ledna uzavřel přechody do pásma Gazy a omezil jak zásobování, tak dodávky pohonných hmot. Palestinci si pak násilím prorazili hranici do Egypta a trvalo několik dní, než ji Egypťané s pomocí radikálního Hamasu, který pásmu vládne, znovu uzavřeli.

Izraelský rozhlas dnes oznámil, že se armáda připravuje na podobný scénář, tedy na příliv palestinského davu, který bude tentokrát směřovat do Izraele. Hamas prý chce zorganizovat pochod lidí na protest proti blokádě. Do Egypta prošlo za šest dní až do 3. února, kdy byla jižní hranice pásma Gazy znovu uzavřena, několik stovek tisíc lidí. Většina z nich si za hranicí dokoupila zásoby. Egypt teď deportuje ty z Palestinců, kteří se dostali dál do egyptského vnitrozemí bez platných dokladů a odmítají se od pásma vrátit.