Taliban připravuje v Afghánistánu útoky na vysílače mobilních operátorů

Kábul - Dnešním dnem vypršelo ultimatum, které v pondělí dali extremističtí Talibové mobilním operátorům v Afghánistánu. Fundamentalisté požadují aby operátoři večer vypínali sítě, jinak zničí jejich vysílače. Důvodem hrozby je to, že vojáci NATO a afghánské vládní jednotky pomocí mobilů příslušníky hnutí Taliban lokalizují a následně na ně útočí.

Za vlády Talibanu až do roku 2001 v Afghánistánu mobily neexistovaly a dnes zde představují pro mnoho lidí nenahraditelný způsob komunikace. Fungujících pevných linek je totiž v zemi málo. Budou-li zničeny vysílače mobilních operátorů, zmizí tak jeden z viditelných projevů pokroku v Afghánistánu v posledních letech.
 
Taliban byl svržen americkou invazí na konci roku 2001, ve větší míře začal organizovat atentáty a útoky od roku 2005. Boje afghánských i mezinárodních sil se v posledních letech vystupňovaly. Zatím nejkrvavějším obdobím od americké invaze do země v roce 2001 byl loňský rok, kdy zde při násilnostech zahynulo přes 6500 lidí, převážně přívrženců Talibanu.
 
Při středeční přestřelce v provincii Hílmand zabila afghánská policie 25 bojovníků Talibanu. Při samostatném incidentu v provincii Hílmand týž den zahynuli další čtyři ozbrojenci, kteří podle úřadů rovněž patřili k Talibanu. Čtveřice se pokusila umístit na jednu z hlavních silnic v provincii bombu, ta ovšem vybuchla předčasně. Islámští radikálové často využívají nastražené miny k útokům na vojáky a civilisty.