V Sydney se konal pochod homosexuálů a lesbiček

Sydney - V Sydney se dnes již potřicáté konal velký pochod homosexuální komunity Mardi Gras Parade. Pochodu v maskách a kostýmech se zúčastnilo na 10 tisíc gayů a lesbiček. Celkem si přišlo užít barevné podívané zhruba 300 tisíc lidí.

V čele pochodu, který se vydal na 1,6 kilometru dlouhou trasu, šla skupina známá jako „osmasedmdesátníci“. Tato skupina se zúčastnila první Mardi Gras Parade v roce 1978. Pokojná akce tehdy skončila policejním zásahem a zatčením asi 50 účastníků.

„Fakt, že jde o třicáté výročí, z toho dnes dělá opravdu mimořádný zážitek,“ prohlásil třiadvacetiletý účastník průvodu Thomas Finnegan v bílé masce a trikotu pokrytém flitry.

Tématem letošního ročníku akce, která své jméno odvozuje od masopustních oslav, byl „Krásný nový svět“. Podle ředitele akce Graemea Browninga je krásné, že už se slaví třicáté výročí, ale boj za práva homosexuálů stále nekončí. „Teď si lidé začínají uvědomovat, že být gay nebo lesbička není jen přechodné životní stadium,“ řekl.

Poprvé se letos k pochodu připojili členové australských ozbrojených sil a duchovní různých náboženství, kteří tím chtěli vyjádřit svou omluvu za diskriminaci homosexuálů. Na obrovskou party po pochodu byly pozvány legendární zpěvačky Olivia Newton-Johnová a Cyndi Lauperová.