Atentát v Pákistánu si vyžádal nejméně 40 mrtvých

Islámábád - Nejméně 40 lidí přišlo o život při dnešním teroristickém útoku na severozápadě Pákistánu. Oznámila to pákistánská televize. Útok se odehrál během zasedání kmenové rady starších ve vsi Zarghon. Desítky dalších lidí byly při sebevražedném atentátu zraněny. Policie podle agentury AFP na místě našla atentátníkovu hlavu.

Podobný krvavý atentát se v téže oblasti odehrál v pátek, kdy při pohřbu policisty útočník zabil 42 lidí. V sobotu pak atentátník s vozem naloženým výbušninami najel poblíž města Khar do konvoje čtyř vojenských automobilů: nejméně jednoho člověka zabil a dvacítku dalších zranil, mnohé těžce.

Atentáty zvýšily napětí, které panuje už řadu měsíců v horské oblasti Severního Vazíristánu. Pákistánské bezpečnostní síly se tam potýkají s početnými oddíly islámských radikálů napojených na islámskou teroristickou síť Al-Káida nebo na svržené afghánské fundamentalistické hnutí Taliban.

Od počátku letošního roku si boje mezi pákistánskými vládními jednotkami a islámskými povstalci vyžádaly přes 450 lidských životů.

Narůstající násilí v Pákistánu vyvolává v zahraničí obavy především proto, že země vlastní jaderné zbraně, které by mohly skončit v nepovolaných rukách. Tato záležitost je mimořádně citlivá právě nyní, kdy Pákistán prochází po nedávných parlamentních volbách složitou vnitropolitickou situací, která je nepříznivá prezidentovi Parvízi Mušarafovi. Ten je dlouholetým spojencem USA v jejich válce proti terorismu.