Ruská policie zatkla na demonstraci proti prezidentským volbám desítky lidí

Moskva - Několik desítek příznivců protikremelského opozičního hnutí Jiné Rusko pozatýkali dnes policisté v centru Moskvy na zakázané demonstraci proti nedělním prezidentským volbám. V Petrohradu byla podobná opoziční akce úřady povolena a zúčastnilo se jí přibližně sedm stovek protestujících.

„Hanba! Policejní stát!“, křičely v centru ruské metropole na Turgeněvově náměstí desítky příznivců opozice, když policejní těžkooděnci odvlékali jejich kolegy do připravených autobusů. Mezi zatčenými byl například lídr Svazu pravicových sil (SPS) Nikita Bělych, ochránce lidských práv Lev Ponomarjov a mluvčí lídra Jiného Ruska Garriho Kasparova Marina Litvinovičová. Později byli někteří z nich opět propuštěni.
 
Jiné Rusko svolalo na dnešek do Moskvy a Petrohradu protesty proti nedělním prezidentským volbám, v nichž s výrazným náskokem zvítězil kandidát současného Kremlu, vicepremiér Dmitrij Medveděv. Podle Kasparova byly volby jen zástěrkou dávno dohodnutého předání moci uvnitř vládnoucí elity. Hesla, která se pokoušeli demonstranti skandovat, na to poukazovala. „Pryč se samoděržavím!“ či „Lžidimitrij pryč z Kremlu!“, volali lidé na náměstí a byli vzápětí zatýkáni.
 
V Petrohradě se na povolené akci sešlo přibližně sedm stovek demonstrantů, mezi nimi i Kasparov a lídr soudem zakázané Národně-bolševické strany (NBP) spisovatel Eduard Limonov. Podle Kasparova bylo na demonstracích v Moskvě zatčeno 250 lidí. Policie však jeho informaci nepotvrdila.