K rodině se vrátí 103 čadských dětí málem unesených do Francie

Ženeva - Ke svým rodinám se vrátí 103 čadských dětí, které chtěli pracovníci humanitární organizace Zoeina archa unést do Francie. Dětský fond UNICEF k tomu dnes dostal svolení od čadské vlády. Loni v říjnu se podařilo na poslední chvíli zabránit letadlu s dětmi na palubě, aby opustilo zemi. Děti byly od té doby v sirotčinci v čadském městě Abéché, teď je úřady mohou vrátit zpět k rodinám.

Členové francouzské humanitární organizace Zoeina archa chtěli loni v říjnu nelegálně odvézt z Čadu 103 dětí, o nichž tvrdili, že jsou to sirotci z válkou postižené súdánské oblasti Dáfrúr, která sousedí s Čadem.

Soud v čadské metropoli Ndjameně však dospěl k závěru, že šlo o čadské děti vylákané podvodnými sliby na jejich rodičích s cílem převézt je do Francie a dát je tam za úplatu k adopci.

Šest odsouzených humanitárních pracovníků bylo vzápětí na základě mezistátní dohody z roku 1976 přepraveno do Francie. Pařížský soud přizpůsobil jejich trest francouzskému právu a uložil jim osm let odnětí svobody. Nyní čekají na rozhodnutí čadského prezidenta Idrisse Débyho, zda jim udělí milost. Ta je pro ně jedinou možností, jak se osmiletému vězení vyhnout.

Čadský rozsudek vzbudil ve Francii velké pochyby i s poukazem na to, že v Čadu vládne údajně diktátorský režim. Francie a Čad jsou však dvoustrannou dohodou vázány respektovat rozsudky justice druhého státu v případě, že odsouzení požádají o odpykání trestu ve své vlasti.