Indičtí policisté zatkli 130 tibetských účastníků pochodu

Dharamsála - Indická policie dnes zatkla 130 Tibeťanů, kteří chtěli pokračovat v protestním pochodu k čínské hranici, aby upozornili na problematiku Tibetu. Pochod, který demonstranti zahájili v pondělí v indické Dharamsále, má trvat půl roku. Indie, jež neschvaluje žádné aktivity proti Číně na svém území, pochod zakázala.

Mezi účastníky jsou Tibeťané a také několik cizinců. Od pondělka se vzdálili asi 20 kilometrů od Dharamsály. Dnes si sedli na cestu, protože jim policisté bránili pokračovat. Policisté je pak začali jednoho po druhém zvedat a odvádět do přistavených autobusů.

Ačkoli dnes policie znovu zopakovala, že demonstranti nesmějí opustit okres Kangra v indickém svazovém státě Himáčalpradéš, organizátoři prohlásili, že všichni účastníci jsou odhodláni akci dokončit a pokračovat v pochodu. „Najdeme si způsob. Naši právníci zjistí, jak jednat s policií,“ řekl jeden z nich.

Ve středu čínská policie rozehnala slzným plynem skupinu asi šesti set demonstrujících mnichů z kláštera Sera. Peking ovládá Tibet od roku 1951 a považuje ho za historickou nedílnou součást svého území, ačkoli podle Tibeťanů byla jejich země několik staletí nezávislá.

Indie po roce 1959 umožnila tibetskému duchovnímu vůdci dalajlamovi, aby v indické Dharamsále založil exilovou vládu. V současnosti se však Indie obává, že by její podpora nároků Tibeťanů mohla ohrozit rozvíjející se spolupráci s Pekingem.