Při sebevražedném útoku v Afghánistánu zemřelo osm lidí, 40 bylo zraněno

Kábul - Sebevražedný atentátník zabil v Kábulu nejméně osm afghánských civilistů a zranil další čtyři desítky lidí, včetně čtyř amerických vojáků. Terčem útoku na silnici mezi mezinárodním letištěm a Kábulem se měli stát vojáci z mezinárodních jednotek, podle policie ale nikdo z nich nebyl zraněn. K útoku se přihlásilo hnutí Taliban. Radikálové pohrozili, že se letos při sebevražedných atentátech zaměří především na Kábul.

Atentátník použil k útoku automobil naložený výbušninami, s nímž se v době dopravní špičky přiblížil k americkým obrněným vozům. Exploze poškodila jedno vojenské vozidlo a lehce zranila čtyři vojáky. Ti podle amerických vojenských zdrojů nepatřili ke kontingentu mezinárodních sil ISAF, ale k menší jednotce, která pomáhá s výcvikem afghánské armády a policie.

K útoku se po telefonu přihlásilo hnutí Taliban. „Zahraniční vojáci a jejich afghánští otroci by se měli připravit na letní sebevražedné a gerilové útoky mudžáhidínů. Tento rok bude nejkrvavější,“ citovala agentura Reuters mluvčího radikálů Zabiulláha Mudžáhida.

Mudžáhid rovněž pohrozil, že se Taliban při sebevražedných atentátech zaměří především na Kábul. Cílem radikálů je podle něj svržení prozápadní afghánské vlády a vyhnání zahraničních jednotek ze země.

Bezpečnostní situace v Afghánistánu se zhoršuje a loňský rok se stal zatím nejkrvavějším obdobím od svržení Talibanu v roce 2001. Radikálové loni v Afghánistánu spáchali přes 140 sebevražedných útoků a při násilnostech zahynulo 6500 lidí. Zatím nejhorší letošní incident se odehrál v únoru v Kandaháru, kde sebevražedný atentátník zabil na 80 osob.