Prezidentský kandidát McCain zavítal v rámci blízkovýchodní cesty do Izraele

Jeruzalém - Americký republikánský prezidentský kandidát John McCain byl dnes v Izraeli vítán jako celebrita. Na jeho kolonu směřující k jeruzalémskému památníku obětem holokaustu mávali lidé z chodníků a mnozí turisté ho vítali slovy Mac je zpět. McCain se s mnohými zastavil a pózoval pro fotografování. Přijel z Iráku a Jordánska, kde hájil politiku Bílého domu v Iráku a vyslovil se proti předčasnému stažení amerických vojáků.

O cestě, která bude z Izraele pokračovat do Británie a Francie, říká, že je poznávací a že není součástí předvolební kampaně.
 
Při devadesátiminutové prohlídce památníku Jad vašem byl McCain, který je veteránem vietnamské války, viditelně otřesen a při prohlížení fotografií z koncentračních táborů měl v očích slzy. Do knihy hostů napsal: „Jsem hluboce dojat. Už nikdy. John McCain.“
 
V Izraeli má senátor pobýt do středy. Přijel tam z Jordánska, kde hovořil s novináři. Řekl jim, že si z předchozí návštěvy Iráku odnesl jistotu, že by bylo chybou odvolat vojska z Iráku předčasně, protože to by pomohlo Íránu a Al-Káidě. „Vítězi takového stažení by byli extrémisté a Amerika by přišla o důvěryhodnost. To nesmíme dopustit nejen kvůli bezpečnosti Spojených států, ale také kvůli bezpečnosti a budoucnosti Blízkého východu,“ řekl při prohlídce památek Ammánu.
 
Stejně jako v pondělí v Iráku McCain dnes i v Jorádnsku tvrdil, že Al-Káida je v Iráku sice na útěku, ale není poražena. Připomenul, že ji bude třeba zničit v severoiráckém Mosulu, kam se mnoho jejích členů stáhlo. Za největší úspěch považuje to, že se boje s Al-Káidou nyní ujala irácká armáda.
 
Senátor se zmínil také o rostoucím vlivu šíitského Íránu na Blízký východ. „Vliv Íránu v Iráku a v celé oblasti nás znepokojuje,“ řekl. Američtí vojáci prý právě nedávno objevili v Iráku součásti používané k výrobě účinných bomb schopných prorazit opancéřované vojenské vozy. Podle McCaina jsou dodavateli tohoto materiálu Íránci. McCain také řekl, že Íránci k hranici vysílají ozbrojence, kteří cvičí Iráčany a posílají je zpět do Iráku.
 
V případě, že bude na podzim zvolen americkým prezidentem, hodlá prý s Evropou lépe koordinovat sankce proti Teheránu a přesvědčit ho, že usilovat o jadernou zbraň mu nepřinese žádný prospěch. Odmítl ale odpovědět na otázku, zda by podpořil útok na Írán v případě, kdyby Teherán odmítl zastavit nukleární aktivity. „Jaderně vyzbrojený Írán si nemůžeme dovolit,“ řekl pouze.