Ve Washingtonu zákon zakazuje vlastnit pistoli, někteří obyvatelé se proti tomu bouří

Washington - Amerikou znovu hýbe debata o zbraních. Dodatek ústavy zajišťuje, že Američané mohou zbraně vlastnit. Jednotlivé státy však mohou vlastnictví regulovat. Například ve státě Washington DC je zakázáno, aby obyvatelé měli pistoli. Místní zákon má své obhájce i odpůrce. Soud proto musí rozhodovat o výkladu dodatků ústavy. Otázkou je, jestli převáží právo jedince na vlastnictví zbraně, nebo jestli by mělo být toto právo omezeno.

„Osobní ochrana je základní lidské právo,“ skandovali před budovou Nejvyššího soudu ve Washingtonu zastánci zbraní. Odvolávají se na druhý dodatek americké ústavy, který říká, že „dobře organizovaná domobrana je nezbytná v zájmu bezpečnosti svobodného státu a že právo lidu držet a nosit zbraně nesmí být proto omezováno“.

Ve Washingtonu DC ale platí už 32 let zákaz vlastnit pistoli. Ostatní zbraně jsou povolené, přesto jde o nejtvrdší omezení v rámci Spojených států. Městské zastupitelstvo za ním stojí. „Lidé mají právo bránit své domovy, od toho ale mají pušky a brokovnice. Pistole jsou nebezpečné, protože jsou malé. Kdokoli je může nepozorovaně přinést do autobusu, metra nebo školy,“ varuje washingtonský právní poradce Walter Dellinger.

Starostovi města se nelíbí ani návrhy, které by pistole sice povolovaly, ale nesmělo by se s nimi vyjít z domu. Obává se o zvýšení už tak velké kriminality. Mnozí obyvatelé WDC ale požadují svá práva. „Měli bychom mít možnost se chránit,“ komentuje to Shelly Parkerová, obyvatelka Washingtonu DC.

Bývalý policista Dick Heller se s městem dokonce soudí. Po odchodu do výslužby si totiž nemohl pistoli ponechat. Heller se hájí: „Jako policista jsem se zbraní bránil jiné, teď podle zákona nemám právo na vlastní ochranu.“

Ozývají se ale i opačné názory. Nevlastní dceru Michelle Smith-Wilsonové zastřelil loni na ulici neznámý útočník. „Chtěla bych si s těmi lidmi na jediný den vyměnit místo, aby cítili tu hroznou prázdnotu, co mi zbyla. Pak by se rozhodli jinak,“ namítá žena.

Soud bude nyní zkoumat dodatek ústavy. Podle jeho výkladu pak rozhodne, zda omezí právo jedince na vlastnictví zbraně, nebo jestli toto právo obyvatelům Washingtonu ponechají.