Raketoplán Endeavour se odpojil od ISS a směřuje k Zemi

Houston - Raketoplán Endeavour se odpojil od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a jeho sedmičlenná posádka se po téměř dvou týdnech pobytu na oběžné dráze vrací zpátky. Na přistávací dráhu Kennedyho vesmírného střediska na Floridě raketoplán podle plánu dosedne ve čtvrtek brzy ráno. Hlavním úkolem mise byla instalace první ze tří částí japonského laboratorního komplexu Kibo.

Mise raketoplánu byla naplánována na rekordních 16 dní. Z toho 12 dní astronauti společně pracovali na instalaci první části laboratoře Kibo a také na zprovoznění kanadské robotické paže pojmenované Dextre. Při pěti výstupech do volného kosmu posádka trénovala i opravu tepelného štítu raketoplánu. Kvůli jeho narušení se v roce 2003 při návratu na Zemi rozpadl raketoplán Columbia a na jeho palubě zahynulo sedm astronautů.

Let Endeavouru je letos druhým ze šesti plánovaných letů raketoplánů, z nichž pět má namířeno na ISS. V únoru dopravil raketoplán Atlantis na orbitální komplex evropskou vědeckou laboratoř Columbus, která umožní astronautům provádět větší množství vědeckých experimentů.

Jeden ze členů posádky Endeavouru, Garrett Reisman, zůstal na ISS, kde setrvá až do června. Vystřídal tak Francouze Léopolda Eyhartse, jenž byl na oběžné dráze od února a nyní se na palubě raketoplánu vrací zpátky na Zemi.