Severní Korea vykázala jihokorejské manažery, vztahy se ochladily

Pchjongjang - Jedenáct jihokorejských manažerů vykázala vláda Severní Koreje ze společného průmyslového komplexu Kaesong na území KLDR. Dva Jihokorejci zatím zůstávají. Nedávné křehké oteplování vzájemných vztahů tak opět prudce ochladlo. Pchjongjangu se nelíbí, že Soul požaduje ukončení severokorejského jaderného programu.

Rozhodnutí komunistické KLDR je považováno za jeden z nejagresivnějších kroků vůči jižnímu sousedovi za několik posledních let. Vládu Severní Koreje k němu motivovalo prohlášení jihokorejského ministra pro sjednocení Kim Ha-džunga. Ten varoval, že Soul zbrzdí rozšiřování kaesongského průmyslového komplexu: „Pokud Severní Korea nevyřeší problémy ohledně svého jaderného programu, je velmi těžké očekávat, že bychom pokračovali ve vzájemné spolupráci.“ Tvrdší postoj k Pchjongjangu razí i nový jihokorejský prezident I Mjong-bak, který mimo jiné upozornil také na otázku porušování lidských práv severokorejským režimem.

Krize ve vzájemných vztazích přichází v době, kdy se mělo realizovat plánované rozšíření areálu. Na něm se zástupci obou zemí dohodli na loňském dvoustranném setkání. Obří komplex Kaesong, který vyrábí například oděvy, boty, kuchyňské potřeby a hodinky, byl dosud typickým příkladem takzvané sluneční politiky, tedy sbližování obou částí dosud rozděleného Korejského poloostrova. Přes třiadvacet tisíc severokorejských dělníků v Kaesongu používalo vyspělé technologie zhruba sedmdesáti jihokorejských firem.