Kontroverzní film proti islámu je na internetu

Amsterodam - Kontroverzní nizozemský filmař a politik Geert Wilders dnes zveřejnil na internetu svůj protiislámský film Fitna (Rozvrat). Patnáctiminutový snímek, který odmítly vysílat holandské televize, má prý dokázat, že korán je "hrůzná a fašistická kniha," podněcující násilí a netoleranci vůči ženám a homosexuálům. Z amerického serveru LiveLeak, na který Wilders snímek umístil, si prý za první hodiny od zveřejnění Rozvrat stáhly tři miliony lidí.

Snímek je v podstatě kompilátem nejrůznějších záběrů násilné činnosti islamistů a výtažků z dokumentů o muslimské problematice. Film má hned několik kontroverzních pasáží. V jedné z nich se autoři ptají malé holčičky, co si myslí o Židech. Děvčátko odpovídá, že to jsou opice a prasata. V úvodu se zase objeví podobizna proroka Mohameda s bombou na hlavě.

Proti filmu se už před zveřejněním vzedmula vlna odporu v islámském světě i v samotném Nizozemsku. Lidé se tu obávají ostré odvety. Všichni tam totiž mají na paměti vraždu nizozemského režiséra Thea van Gogha, kterého zabil za protiislámský postoj horkokrevný muslim. Evropané nezapomínají ani na násilí, které vyvolalo zveřejnění karikatur Mohameda nejprve v dánských denících.

Írán už pohrozil Nizozemsku přerušením diplomatických vztahů. Bouřit se proti Nizozemsku začali muslimové v dalších zemích a tajné služby varují před útoky na nizozemské občany a další nizozemské cíle.

„Muslimové pokládají korán za autentické slovo boží. Po incidentu s Mohamedovými karikaturami se dá předpokládat, že nějaké reakce přijdou. Na druhou stranu mezi muslimy sílí snaha řešit problémy nenásilně,“ říká arabista Luboš Kropáček. „Zdá se, že Wilders korán napadá v rámci zviditelnění se,“ dodává Kropáček.

Wilders je poslancem nizozemského parlamentu za extremistickou Stranu za svobodu (PVV). Požaduje zákaz koránu, který přirovnal k Hitlerově Mein Kampfu.